back to top
29 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

29 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ η Ελλάδα – «Διεθνής αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της χώρας μας»

Διαβάστε επίσης

Σε διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την εκλογή της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πιο συγκεκριμένα, στη δήλωσή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ».

«Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ανέφερε: «Είναι μια εθνική επιτυχία που αναγνωρίζει τον ρόλο της πατρίδας μας ως δύναμης σταθερότητας, με πίστη σε αρχές και αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο.

Νωρίτερα η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώνοντας 182 ψήφους. Η ψηφοφορία έγινε για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.

Οι χώρες που εξελέγησαν είναι: Δανία, Ελλάδα, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι οι τρεις ελληνικές λέξεις, «Διάλογος», «Διπλωματία», «Δημοκρατία» αποτέλεσαν την πυξίδα στην ελληνική υποψηφιότητα, αλλά και της πορείας της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ελλάδα που αποτελεί ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών με τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα υποστηρίξει την πολυμέρεια στη βάση του διεθνούς δικαίου, με στόχο την επίτευξη συνθηκών διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας, ανάπτυξης, προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Οι 10 μη μόνιμες έδρες στο 15μελές Συμβούλιο κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες που συνήθως επιλέγουν τους υποψηφίους τους.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και 2026. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία. 182 από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Και τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα, μετά από την σημερινή της επιτυχία, καθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό.

Η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο την Κεντρική Υπηρεσία, όσο και την διπλωματική αποστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει γίνει για αρκετά χρόνια και η οποία ήταν εξαιρετικά επίπονη και μας έφερε αυτό το σημαντικό σημερινό αποτέλεσμα.

Θέλω να πω ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνή δρώμενα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί, ως συνομιλούσα με όλα τα κράτη του κόσμου, ως έχοντας ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κράτη όχι μόνο της γειτονιάς μας, αλλά και του κόσμου, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης» προσθέτει ο κ. Γεραπετρίτης.

Newsroom, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα