back to top
29.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

29.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

«Καμπανάκι» για την κυβερνητική πολιτική – «Πύρρειος νίκη» της ΝΔ

Διαβάστε επίσης

«Καμπανάκι» για την κυβερνητική πολιτική συνιστά η «πύρρειος νίκη» της ΝΔ στις χθεσινές ευρωεκλογές όπου συγκέντρωσε 28,3% και κατά παραδοχή και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έφθασε στον στόχο που είχε θέσει.

Το κυβερνών κόμμα, αν και κέρδισε μια ακόμη ξεκάθαρη πρωτιά, δεν κατάφερε να φθάσει τον πήχη του 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών που είχε θέσει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης, αλλά έμεινε κάτω και από το μίνιμουμ του στόχου που ήταν να μην βρεθεί κάτω από 30%.

Στη ΝΔ μιλούν για «νίκη με μηνύματα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε» και υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι παρά τα μηνύματα που έστειλαν δεν απέσυραν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης διέκρινε στα αποτελέσματα της κάλπης μήνυμα «σας εμπιστευόμαστε, αλλά προσπαθήστε περισσότερο» και υπογράμμισε κατά την δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα ότι από σήμερα «στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες».

Οι σοβαρές εκλογικές απώλειες της ΝΔ, αλλά και η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι “οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027”, φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο και τα σενάρια ανασχηματισμού, τον οποίο πολλοί προεξοφλούν χωρίς πάντως να είναι σαφές πότε θα γίνει.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να προχωρήσει πολύ σύντομα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, άλλοι ωστόσο θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει στο παρελθόν ότι δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ.

Πέραν των προσώπων ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση αφορά στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών που ακολουθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και κυρίως της ακρίβειας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνώρισε χθες βράδυ ότι «πολλοί ψηφοφόροι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, την ακρίβεια» και αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα εάν η κυβέρνηση θα διαφοροποιήσει σε κάτι την πολιτική της σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά.

Αν και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πάντως πως η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη στην Ελλάδα  με ποσοστό μάλιστα μεγαλύτερο από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος, ενώ και στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα στο πλαίσιο του ΕΛΚ.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα