back to top
22.7 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

22.7 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 20η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Διαβάστε επίσης

Η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης, στην 20η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Σχολεία

Το τέλος της σχολικής χρονιάς βρίσκει πολλά σχολεία της πόλης αντιμέτωπα με προβλήματα που ζητούν επίλυση, στο δρόμο προς την επόμενη σχολική περίοδο. Η κλιματική αλλαγή θέτει πρόσθετες απαιτήσεις. Είναι ανάγκη να βρεθούν πόροι για τον επαρκή κλιματισμό και τη βιοκλιματική αναβάθμιση των σχολείων και ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να ενεργοποιηθεί με γρήγορα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Από όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας, αναφέρονται ανάγκες παρεμβάσεων για τη συντήρηση των υποδομών, την αναβάθμιση αυλών και αιθουσών και για την ασφάλεια των μαθητών. Παρεμβάσεις ήπιας κινητικότητας για την ασφαλή πρόσβαση μαθητών και μαθητριών ζητά ο Σύλλογος Γονέων στο 17ο Γυμνάσιο στο Παγκράτι. Σημαντικά θέματα συντήρησης υποδομών και ασφάλειας εγκαταστάσεων αναφέρονται από το 26ο ΔΣ στην Κυψέλη και το 28ο ΔΣ στην οδό Μουστοξύδη. Το κτιριακό ζήτημα του 73ου ΔΣ στα Πετράλωνα είναι ακόμα ένα χρονίζον πρόβλημα που δεν έχει επιλυθεί. Ο Σύλλογος Γονέων ζητά ένα σαφές πλαίσιο συμφωνίας με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου ΓΕΧΑ (Ένωση Γονέων “Χριστιανική Αγωγή”), ώστε το σχολείο να λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις που δυσκολεύουν την εκπαιδευτική λειτουργία και θέτουν ζητήματα ασφάλειας.
Η δίχρονη προσχολική αγωγή έχει ανάγκη χώρων για την αξιοπρεπή και ασφαλή στέγαση νηπίων και εκπαιδευτικών. Η ειδική δευτεροβάθμια εκπαίδευση εξακολουθεί να απουσιάζει από την πόλη, αφού συνεχίζει να εκκρεμεί η υλοποίηση της απόφασης για ανέγερση διδακτηρίου για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στο οικόπεδο της οδού Λάμψα. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η αποφασισμένη από το 2019 στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου στην οδό Πρασσά. Ο Σύλλογος Γονέων ζητά ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα και βελτίωση των συνθηκών της προσωρινής συστέγασης με το 2ο Πρότυπο Λύκειο Αθήνας.
Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε να προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα θέματα των σχολείων, ώστε να γίνει ένας απολογισμός της κατάστασης και να ακουστούν τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας.

Κονίστρα
Ο χώρος της Κονίστρας έχει διεκδικηθεί από τους κατοίκους των Πετραλώνων ως ένας σημαντικός δημόσιος χώρος άθλησης και αναψυχής. Το 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε το ψήφισμα της Ανοιχτής Πόλης που ζητούσε την αναγνώριση της κυριότητας του Δημοσίου σε όλον το χώρο και τη διαχείριση και απόδοσή του από τον Δήμο Αθηναίων στους δημότες. Πέντε χρόνια μετά υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν για να ανταποκρίνεται η Κονίστρα στις ανάγκες των κατοίκων. Η Ένωση Γονέων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας αναφέρεται στις ανάγκες καθαρισμού, φωτισμού, φύλαξης, καθώς και συντήρησης των αθλητικών υποδομών. Η επίσπευση των παρεμβάσεων στην Κονίστρα θα προσφέρει έναν ασφαλή χώρο αναψυχής, ιδιαίτερα πολύτιμο για τα παιδιά και τους νέους της περιοχής.

Αιτήματα κατοίκων από Κουκάκι-Μακρυγιάννη
Μεταφέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σειρά αιτημάτων που υπογράφονται από κατοίκους της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου. Η πίεση από το airbnb και την ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση, η συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, η συντήρηση δημόσιων χώρων και χώρων πολιτισμού είναι κάποιοι από τους βασικούς άξονες που θέτουν οι υπογράφοντες/ουσες. Ζητήσαμε τον προγραμματισμό συζήτησης για τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους σε επόμενη συνεδρίαση, σύμφωνα και με τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόταση συλλόγου “Πολίτες της Ριζούπολης” για το Τεχνικό Πρόγραμμα
Ο σύλλογος “Πολίτες της Ριζούπολης” είναι εδώ και χρόνια δραστήριος, με πληθώρα τεκμηριωμένων προτάσεων για θέματα της περιοχής, τις οποίες η Ανοιχτή Πόλη έχει στηρίξει, καθώς είναι σε αντιστοιχία με την ανάγκη των κατοίκων για αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους. Με επιστολή του, ο σύλλογος ζητά την ένταξη των πάγιων διεκδικήσεών του στην πρόταση της 5ης Δημοτικής Κοινότητας για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2025. Πρόκειται κυρίως για παρεμβάσεις ρυμοτομικές και άλλες που συμβάλλουν στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και της κινητικότητας στην περιοχή. Η Ανοιχτή Πόλη θεωρεί κρίσιμο να ενθαρρύνονται ανάλογες πρωτοβουλίες που δίνουν φωνή στους κατοίκους και τις ανάγκες τους.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα