back to top
27.7 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

27.7 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Π. Οικονόμου για αρχηγό της Κεντροαριστεράς: Nα βρούμε κάποιον που θα εμπιστευτούν οι πολίτες, όχι απαραίτητα αρχηγό κόμματος

Διαβάστε επίσης

Την άποψη πως η συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς μπορεί και θα πρέπει να προχωρήσει αφήνοντας στην άκρη την επικρατούσα νοοτροπία ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θεωρούνται αυτομάτως ως υποψήφιοι πρωθυπουργοί, επομένως ουδείς άλλος μπορεί να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας, διατύπωσε μέσω του Αθήνα 9,84 ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτής της πολιτικής Οργάνωσης “ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ”, Παντελής Οικονόμου.

Φιλοξενούμενος της εκπομπής «Ο επισκέπτης της έβδομης μέρας» και του Δημήτρη Τζιβελέκη, δήλωσε σχετικά: «Το κομματικό σύστημα βρίσκεται μπροστά στην τραγική εικόνα να μην μπορεί να προτείνει πρωθυπουργό. Άρα πρέπει να διαλέξουμε κάτι άλλο. Δεν υπάρχουν πρόσωπα. Δοκιμάστηκαν όλα και στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες. Έχουμε μια πολύ χρήσιμη πληροφορία, ότι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν προκρίνονται για πρωθυπουργοί. Πρέπει να σκεφτούμε έναν διαφορετικό τρόπο συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής του υποψηφίου πρωθυπουργού, ακόμα και αυτών που απείχαν επειδή αισθάνονται αποξενωμένοι από το κομματικό σύστημα».

Και πρόσθεσε: «Σαφώς και είναι δικαίωμα του κ. Κασσελάκη να μη συνομιλεί με τη Νέα Αριστερά. Το ποιος θα ηγηθεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς πρέπει να αποφασιστεί μετά από μια πολιτισμένη συζήτηση. Να προτείνουμε μια διαδικασία. Ως πολιτική Οργάνωση «ΕΚΚΙΝΗΣΗ» ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, δεν λέμε ότι θα πρέπει προτείνουμε κάποιον από εμάς. Εμείς, είμαστε μια πλατφόρμα συζήτησης. Όποιος θέλει, έρχεται. Όμως, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υπερβούμε το αδιέξοδο του να υπάρχουν κάποια κόμματα και το καθένα να θέλει να προτείνει τον αρχηγό του. Πρέπει να βρούμε κάποιον τον οποίο οι πολίτες εμπιστεύονται ότι μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές. Αν δεν είναι αρχηγός κόμματος, δεν θα προχωρήσουμε; Είναι σκληρό ως δίλημμα αλλά πρέπει να βγούμε από το κάδρο. Μακάρι να συμφωνήσουν και τα κόμματα».

 

   

 

«Αποδοκιμάζεται το κυβερνών κόμμα και αυτοί που θέλουν να το αντικαταστήσουν»

«Οι κομματικές διεργασίες θα πρέπει να σέβονται την πραγματικότητα η οποία είναι δυσάρεστη. Υπάρχει ακρίβεια, γίνονται πόλεμοι, μας απασχολεί το δημογραφικό. Στις Ευρωεκλογές, ο πρώτος στη χώρα μας πήρε 28% από το 40% που ψήφισε. Υπάρχει μια θορυβώδης απαρέσκεια για την κυβέρνηση και για το σημερινό σύστημα εξουσίας και αν σκεφτούμε ότι η απόρριψη είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους υπόλοιπους, ότι η απήχησή τους στον κυρίαρχο λαό είναι ακόμη μικρότερη, έχουμε ένα πρωτοφανούς μεγέθους πρόβλημα δημοκρατίας. Αποδοκιμάζεται το νυν κυβερνών κόμμα, αλλά και αυτοί που θέλουν να το αντικαταστήσουν».

«Να βρεθεί ένας τρόπος να υπερβούμε το αδιέξοδο»

 

«Σαφώς και είναι δικαίωμα του κ. Κασσελάκη να μη συνομιλεί με τη Νέα Αριστερά. Το ποιος θα ηγηθεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς πρέπει να αποφασιστεί μετά από μια πολιτισμένη συζήτηση. Να προτείνουμε μια διαδικασία. Ως πολιτική Οργάνωση “ΕΚΚΙΝΗΣΗ” Έλληνες Δημοκράτες, δεν λέμε ότι θα πρέπει προτείνουμε κάποιον από εμάς. Εμείς είμαστε μια πλατφόρμα συζήτησης. Όποιος θέλει, έρχεται. Όμως, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να υπερβούμε το αδιέξοδο του να υπάρχουν επτά κόμματα και το καθένα να θέλει να προτείνει τον αρχηγό του. Πρέπει να βρούμε κάποιον που οι πολίτες θα τον εμπιστευτούν ότι μπορεί να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές. Αν δεν είναι αρχηγός κόμματος, δεν θα προχωρήσουμε; Είναι σκληρό ως δίλημμα αλλά πρέπει να βγούμε από το κάδρο. Μακάρι να συμφωνήσουν και τα κόμματα».

«Έχουν πληγεί βασικά βάθρα της δημοκρατίας»

«Ως πολίτης, αναζητώ κάτι διαφορετικό. Τα κόμματα είναι θεσμοί της δημοκρατίας, όμως αυτή τη στιγμή, η δημοκρατία δεν δουλεύει. Έχουμε αποδοκιμασθείσα κυβέρνηση και αποδοκιμασθέντες υποψηφίους αντικαταστάτες. Πρέπει αυτό να επιλυθεί και να γίνει η υπέρβαση. Μια βάση προγραμματικής ενότητας είναι το δημοκρατικό πρόταγμα. Μπορεί κάποιος να είναι αριστερός, ακροαριστερός, κεντροαριστερός, όμως, είναι υποχρέωσή του να προτάξει το θέμα της δημοκρατίας η οποία στην Ελλάδα δεν πάει καθόλου καλά. Δεν ακολουθείται πάντοτε η αρχή της πλειοψηφίας. Διάφορες μειοψηφίες, με πλάγιους τρόπους,  επιβάλουν πράγματα στους κυβερνώντες. Δεν υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία .Έχουν πληγεί βασικά βάθρα της δημοκρατίας».

«Ψηφοθηρικού περιεχομένου τα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων»

«Ήταν πρωτοφανής η αποχή, η απόρριψη του κομματικού συστήματος. Όσοι απείχαν δεν είναι εχθροί της δημοκρατίας, ούτε απολιτίκ. Είναι πολίτες που έχουν απογοητευτεί. Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων είχαν αποκλειστικά σύνθεση ψηφοθηρικού περιεχομένου. Ποιος θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ευρωπαίου πολίτη στο Ευρωκοινοβούλιο; Η κατάργηση της λίστας ήταν από τα πιο σοβαρά πλήγματα κατά της δημοκρατίας διότι το κάθε κόμμα θα ήταν υποχρεωμένο να παρουσιάζει ένα πρόγραμμα, άρα και ο ψηφοφόρος θα μπορούσε βάσει αυτού να κρίνει αν τα πρόσωπα που προτείνονται για να τον εκπροσωπήσουν είναι κατάλληλα».

«Διαπλεκόμενοι και ντίβες της δημοσιότητας »

«Μπήκαν στα ευρωψηφοδέλτια ντίβες της δημοσιότητας και διάφοροι εγκάθετοι και διαπλεκόμενοι, προβεβλημένοι από κατόχους ΜΜΕ , ισχυρών του χρήματος. Αυτό είναι ένα πολύ κακό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους».

 

«Είμαι απολύτως αντίθετος με τον τρόπο εκλογής αρχηγού από τη βάση»

 

«Είμαι απολύτως αντίθετος με τον τρόπο εκλογής αρχηγού από τη βάση διότι
μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε. Ας κάνουμε κάτι άλλο. Χωρίς κριτήριο μέλους κόμματος. Να ψηφίσει όποιος θέλει, αυτό που επιθυμεί. Γιατί θα πρέπει να είναι μέλος κόμματος; Σε αντίθετη περίπτωση, εάν πάνε μόνο τα μέλη του κόμματος, τι εχέγγυο έχουν ότι θα εκφράσουν αυτούς που δεν τους ψήφισαν;»

«Ένα μεγάλο μέρος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα στεγαζόταν στη ΝΔ»

«Δεν είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρει την παλιά του αίγλη αλλά ούτε και η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μεγάλο μέρος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα στεγαζόταν στη ΝΔ. Δεν με ανησυχεί τόσο η κομματικά εκφραζόμενη ακροδεξιά αλλά η ακροδεξιά κατάσταση που επικρατεί στα πολιτικά πράγματα, η υπονόμευση της δημοκρατίας. Αυτό είναι το πρόβλημα  σήμερα».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος, liberal»

«Αυτό που κόστισε στον κ. Μητσοτάκη στις Ευρωεκλογές ήταν κυρίως η ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά. Ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος. Με τον ανασχηματισμό, ουσιαστικά δεν έκανε απολύτως τίποτα επειδή δεν ξέρει ποια θα είναι η προσωπική του τύχη. Προδίδει ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να αποφασίσει ποιο είναι το μέλλον του, αν θα μεταπηδήσει στην Ευρώπη. Η ΝΔ η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον εξουσιαστικό μηχανισμό Μαξίμου, έχει κάθε συμφέρον να λύσει μια μεγάλη αντίφαση. Είναι κεντροδεξιά; Είναι άκρα δεξιά; Τί είναι και τί θέλει να προσελκύσει; Αυτό πρέπει να το απαντήσει. ο κ. Μητσοτάκης. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κέντρο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι φιλελεύθερος, liberal, άρα, μειοψηφικός κατά βάση. Αυτό σημαίνει ότι είναι και δικός μου αντίπαλος, ως δημοκράτη. Χρησιμοποίησε ως μοχλό τη ΝΔ, περίπου όπως είχε κάνει και ο πατέρας του. Έχουν ταυτίσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική με το εξουσιαστικό της κομμάτι και προκειμένου να πετύχουν πλειοψηφίες, χρησιμοποίησαν τη ΝΔ».

«Δεν χρεώθηκε η χώρα επί ΠΑΣΟΚ»

«Τα καλύτερα χρόνια που ζήσαμε ως χώρα ήταν επί ΠΑΣΟΚ. Είναι ψέμα πως έγιναν πράγματα εις βάρος των επόμενων γενεών. Δεν χρεώθηκε η χώρα επί ΠΑΣΟΚ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα