back to top
28.9 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

28.9 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Πανελλήνιες 2024: Έρχεται βουτιά στις βάσεις εισαγωγής

Διαβάστε επίσης

Ιστορική πτώση αναμένουν οι εκπαιδευτικοί αναλυτές στις βάσεις εισαγωγής σε δημοφιλείς σχολές, όπως οι Πολυτεχνικές, οι Νομικές, ακόμα και ορισμένες Ιατρικές. Οι καθηγητές στα βαθμολογικά κέντρα, σχολιάζοντας την έως τώρα εικόνα των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων, κάνουν λόγο για συντριβή των υποψηφίων στη Φυσική και για μεγάλη αποτυχία στην Ιστορία, ενώ ο αριθμός των άριστων γραπτών προβλέπεται να σημειώσει ιστορικό χαμηλό δεκαετίας.

Βαθμολογητές σε όλη τη χώρα μιλώντας στον Αθήνα 9.84 αναφέρονται σε έως τώρα βατερλό στην Φυσική και την Ιστορία, εξηγώντας ότι η πρωτοφανής δυσκολία των θεμάτων της Φυσικής και της Ιστορίας «σπρώχνουν» πολλά γραπτά κάτω από τη βάση, μειώνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των άριστων γραπτών, κάτι που αν επιβεβαιωθεί στα στατιστικά στοιχεία των φετινών αποτελεσμάτων, θα πιεστούν προς τα κάτω οι βάσεις στις τρεις πρώτες ομάδες προσανατολισμού, ακόμα και οι ιατρικές σχολές.

Ιδιαίτερα στο μάθημα της Φυσικής που αφορά τους υποψήφιους του 2ου (Θετικές σχολές) και του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (σχολές Υγείας) το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση φαίνεται να αγγίζει το 60% στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τις βαθμολογίες των υποψηφίων στην Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών Υγείας όπου υπάρχει συντριβή. Και στις δύο Ομάδες πάντως, το ποσοστό των άριστων γραπτών προς το παρόν βρίσκεται σε σε μονοψήφιο αριθμό.

Στα υπόλοιπα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εικόνα σε γενικές γραμμές είναι παρόμοια σε σχέση με πέρσι. Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζουν βαθμολογητές, οι έως τώρα επιδόσεις σε Μαθηματικά, Βιολογία και Αρχαία είναι ελαφρώς χειρότερες από το 2023, λίγο καλύτερες στη Γλώσσα, τη Χημεία και την Οικονομία και στα ίδια επίπεδα σε Λατινικά και Πληροφορική.

Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευτικοί αναλυτές προβλέπουν μεγάλη «βουτιά» στις σχολές των τριών πρώτων Ομάδων Προσανατολισμού, ακόμα και στις δημοφιλείς Ιατρικές, Πολυτεχνικές και Νομικές, ενώ προς το παρόν πτωτική φαίνεται η τάση και στην τέταρτη ομάδα, στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής. Μάλιστα η πτωτική πορεία, εάν επιβεβαιωθεί από τις επίσημες βαθμολογίες, θα ισχύει και για τα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι κατεγράφη καθολική άνοδος και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, με τις δημοφιλείς σχολές (Ιατρική, Μηχανικών Η/Υ, Νομική) να επιστρέφουν σε υψηλά προηγούμενων ετών, και τις Ιατρικές να κινούνται ξανά στα 19.000 μόρια.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα