back to top
25.3 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

25.3 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Χρ. Σπίρτζης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί δημοκρατικά, είναι ένα προσωποπαγές κόμμα

Διαβάστε επίσης

Στον απόηχο της ανάρτησης του Στέφανου Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που άναψε «φωτιές» στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς -μεταξύ άλλων- έκανε λόγο για «χάος» το οποίο παρέλαβε ως προς τα οικονομικά του κόμματος αφήνοντας αιχμές και υπαινιγμούς για τις πρακτικές που ακολουθούσε το κόμμα την περίοδο Τσίπρα, προανήγγειλε απομακρύνσεις και ριζικές αλλαγές και απέρριψε τα σενάρια συγκόλλησης με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με αφορμή τις αιχμές κατά του ιδίου από πηγές της Κουμουνδούρου για τα όσα υποστήριξε σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον πρόεδρο του κόμματος, ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Μελιγγώνη για όλους και για όλα, εξαπολύοντας ευθείες βολές.

«Πλέον , ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί δημοκρατικά, δεν τηρείται το καταστατικό του. Είναι ένα προσωποπαγές κόμμα. Ο κ. Κασσελάκης, ψάχνει τρόπο ώστε να μην γίνει απολογισμός του εκλογικού αποτελέσματος. Προσπαθεί να βρει εσωτερικούς εχθρούς προκειμένου να κατευθύνει αλλού τη συζήτηση. Ουσιαστικά, δεν θέλει να απολογηθεί για τις δικές του ευθύνες όσον αφορά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί κάποιος σε ένα κόμμα να θέλει να μείνει μόνος του».

Αναρωτήθηκε δε, πώς είναι δυνατόν να μην έχει αντιδράσει ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία έκφραση του προοδευτικού χώρου «είτε με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος είτε με άλλες διαδικασίες».

Παράλληλα, σχετικά με την διαρροή από την Κουμουνδούρου με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευχόταν «φωτογραφικά» για τον πρώην υπουργό να έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ο κ. Σπίρτζης, σχολίασε: «Γελάω με τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν. Δεν υπάρχει λόγος να δίνεις βαρύτητα και απαντήσεις σε παρακμιακά και εκφυλιστικά φαινόμενα στο χώρο μας. Η ΑΥΓΗ είναι ένα κομματικό έντυπο και θεωρώ χυδαιότητα κάποιος να μην υπογράφει με το όνομα του ό,τι γράφει. Όταν θέλεις να κατηγορήσεις κάποιον σύντροφό σου, πρέπει να έχεις το θάρρος να λες και ποιος είσαι».

«Η αποτυχία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διασώζει τον Μητσοτάκη»

«Δεν βαρέθηκαν να λένε ότι φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο καθένας μας έχει δώσει δείγματα γραφής. Δεν υπήρξα ποτέ καλό παιδί στο πλαίσιο ενός κόμματος. Έλεγα πάντα την άποψή μου και δεν φοβήθηκα ποτέ  τη στοχοποίηση από τη Δεξιά, από συμφέροντα. Έχει πολλά χιλιόμετρα να διανύσει κάποιος προκειμένου να αποδείξει ότι έχει στοχοποιηθεί από τα συμφέροντα και συγκρούεται μαζί τους. Θα ήταν καλό να ηρεμήσουν κάποιοι σύντροφοι και να σκεφτούν τις ευθύνες που υπάρχουν γιατί εάν είχαν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαμε θέσει, σήμερα δεν θα ήταν κυβέρνηση η ΝΔ. Το μόνο που διασώζει αυτή τη στιγμή τον κ. Μητσοτάκη είναι η ήττα και η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

 

«Χαζομάρες που αποπροσανατολίζουν την πραγματική πολιτική συζήτηση»

«Ας μην προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν εχθρούς εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γενικότερα στον προοδευτικό κόσμο. Ας ακούσουν τις φωνές της κοινωνίας και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται όπως αυτή των Κοντιάδη, Λιάκου, Μαραντζίδη, Σωτηρέλη που καταδεικνύει και την τάση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, στους πανεπιστημιακούς μας, στη βάση μας, όλους εκείνους που δεν είχαν τρόπο να εκφραστούν στις εκλογές. Να μπει μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να αφήσουν τις χαζομάρες που αποπροσανατολίζουν την πραγματική πολιτική συζήτηση».

 

«Οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει είτε θέλουν κάποιοι είτε όχι»

«Οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει από το Συνέδριο, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι. Το ότι ορισμένοι στρέφονται και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα με προσβλητικό τρόπο δείχνει την ποιότητα της τακτικής και της στάσης που τηρούν. Ό,τι θέλουν να πουν να το πουν χωρίς να επικαλούνται πηγές αλλά με ονοματεπώνυμο γιατί διαφορετικά είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσωπικά, θα παρότρυνα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τον όποιο κατάλογο έχει να τον δώσει στα όργανα του κόμματος, στη βάση και στη δημοσιότητα. Επίσης, θα ήταν καλό τόσο η κ. Σβίγγου όσο και άλλοι οι οποίοι κατέχουν κρίσιμες θέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν δημόσια σε όσα αναφέρει ο κ. Κασσελάκης στην ανάρτησή του».

«Μου είναι αδιάφορο το θέμα της ηγεσίας»

«Μου είναι πραγματικά αδιάφορο το θέμα της ηγεσίας. Το συμπέρασμα των Ευρωεκλογών είναι πως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κασσελάκη μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να πάμε σε μια τελείως διαφορετική αντίληψη. Η αποχή σημαίνει ότι υπάρχει γενικότερο θέμα αξιοπιστίας ως προς το υπάρχον πολιτικό σύστημα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα του ελληνικού λαού. Επομένως, λίγο νοιάζει ποιος θα είναι αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να υπάρχει σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, συλλογική δημοκρατική πολιτική λειτουργία, συγκεκριμένες απαντήσεις και σχέδιο για τα προβλήματα του ελληνικού λαού».

 

«Ανάγκη ενιαίας έκφρασης είτε με τη δημιουργία νέου κόμματος είτε με άλλες διαδικασίες»

 

«Δεν διακρίνω διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ επί κρίσιμων ζητημάτων. Το θέμα είναι πώς πάμε παρακάτω, πώς αναβαπτίζουμε την πολιτική μας πρόταση. Υπάρχει ανάγκη ενιαίας έκφρασης είτε με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος είτε με άλλες διαδικασίες αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα το γεννήσει η εποχή και η κοινωνία».

«Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα»

« Η πολιτική της ΝΔ ευνοεί λίγους επιχειρηματικούς ομίλους. Εμείς, θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρέπει να επανέλθει αυτή η ατζέντα, να δούμε τι γίνεται με το τραπεζικό σύστημα, με την παραγωγική δομή, με την οικονομία,  το κοινωνικό κράτος, με τη δημοκρατία. Δεν μπορεί να μην έχουμε σχέδιο για την αύξηση των συντάξεων ή για τη στήριξη των νέων ώστε να μην υποχρεώνονται να ξενιτεύονται. Πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό, δεν μπορεί να γίνει ούτε με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ούτε με αποθέωση της επικοινωνίας, χωρίς να υπάρχει στο επίκεντρο η πολιτική αλλά μόνο η εικόνα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα