back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, 2024

Ωμή προσπάθεια επιβολής της απλήρωτης εργασίας χαρακτηρίζουν τα συνδικάτα την εγκύκλιο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Διαβάστε επίσης

Ωμή προσπάθεια επιβολής της απλήρωτης εργασίας και κατάργησης της πενθήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης, χαρακτηρίζουν τα συνδικάτα των εργαζομένων στη βιομηχανία την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στις 5 το απόγευμα έξω από το υπουργείο, στην οδό Σταδίου.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, οι προβλέψεις της εγκυκλίου -η οποία ζητούν να αποσυρθεί- οδηγούν σε 13 ώρες ημερήσιας εργασίας εκ των οποίων αμειβόμενες θα είναι μόνο οι οκτώ, με παράλληλη 6ημερη εργασία, κατάργηση πενθήμερου κ.α.

Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, η Ψηφιακή Κάρτα από μέσο προστασίας των εργαζομένων μετατρέπεται σε εργαλείο καταχρηστικής και απλήρωτης αύξησης του εργάσιμου χρόνου, καθώς:

– Το εφεύρημα του χρόνου προετοιμασίας (τα πρώτα και τα τελευταία 30 λεπτά) των εργαζομένων στη βιομηχανία και η εξαίρεση των διαλειμμάτων «ξεχειλώνουν» το ωράριο κατά μία απλήρωτη ώρα.

– Η αλχημεία της «ευέλικτης προσέλευσης» θεσμοθετεί τη δυνατότητα για συνεχείς μονομερείς και καταχρηστικές αλλαγές στο ωράριο με την επέκτασή της στη μερική απασχόληση και στους εργολαβικούς εργαζόμενους να δημιουργεί νέες εστίες παραβατικότητας σε βάρος τους.

– Η ευελιξία των 120 λεπτών στην έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας που παρέχεται στην εργοδοσία σε συνδυασμό με την αποδοχή «αμέλειας» τριών χτυπημάτων κάθε μήνα διαμορφώνουν δυνητικά μια ακόμη «γκρίζα ζώνη» ατιμωρησίας της παραβατικότητας.

“Κατάπτυστη” χαρακτήρισε την διάταξη του εργασιακού νόμου Γεωργιάδη για την καθιέρωση της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος, κάνοντας λόγο για “την πιο βάρβαρη, την πιο αντεργατική, την πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο”.

Όπως αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος σε ανοιχτή επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασιας:

1. Η κυβέρνησή είναι που ψήφισε την κατάργηση του 8ωρου της πιο ιερής κατάκτησης του κόσμου της εργασίας

2. Η κυβέρνησή είναι που ψήφισε τη μείωση της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης

3. Η κυβέρνησή είναι που επέβαλε σπαστό ωράριο ακόμα και στην μερική απασχόληση

4. Η κυβέρνησή είναι αυτή που ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη μειώνονται οι μέρες και ο χρόνος εργασίας καταργεί το πενθήμερο και το κάνει εξαήμερο

Την ίδια ώρα , σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, τα οποία επικαλείται ο ΓΓ της ΓΣΕΕ:

– 21,3% καταγράφεται η φτώχεια στους ανήλικους και 18,3% στους ενήλικες.
-642.003 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αμείβονται με 444€ το μήνα;
-2.104.086 εργαζόμενοι λαμβάνουν έως 1.118€ το μήνα
-962€ είναι ο μέσος μισθός στη χώρα μας

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα