back to top
23.2 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

23.2 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Νέα πρόκληση των αλβανικών αρχών

Διαβάστε επίσης

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση

Σε μία ακόμη προκλητική ενέργεια προέβησαν οι αρχές της Αλβανίας. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή προχώρησε  στην καθαίρεση του Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας. Ο Φρέντι Μπελέρης είχε εκλεγεί 14 Μαΐου του 2023  ως ΔΗΜΑΡΧΟΣ της  Χειμάρρας, αλλά δύο μέρες πριν τις εκλογές,  συνελήφθη για εξαγορά ψήφων. Ο καθαιρεθείς Δήμαρχος , που είναι και  από τα δραστήρια μέλη της ελληνικής μειονότητας,  επιμένει,  ότι πρόκειται για σκευωρία σε βάρος του, από το σύστημα  εξουσίας του Πρωθυπουργού Εντυ Ραμα, με πολιτικά και οικονομικά κίνητρα. Μετά από αυτά,  θα πρέπει να διεξαχθούν νέες τοπικές εκλογές, για την ανάδειξη Δημάρχου στη Χειμάρα, εννοείται χωρίς τη συμμετοχή του ΜΠΕΛΕΡΗ, που πρόσφατα μάλιστα,  εξελέγη και Ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.» Και συνεχίζει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την ανακοίνωσή του, μέσα από τις γραμμές της οποίας, προειδοποιεί ότι, «Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ένα έτος από μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.» Επίσης το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υπόθεσης, καθότι, εκτιμάται ότι  θα αγγίξει και το επίπεδο των διμερών διπλωματικών ελληνοαλβανικών σχέσεων, που ήδη βρίσκονται στο ναδίρ και πιθανόν, να έχει ανασταλτική επίδραση, στη φιλοδοξία της Αλβανίας να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.  Η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων (συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας) και πασχίζει για αυτό. Ωστόσο,  το ευρωπαϊκό όραμα,  απαιτεί πλήρη ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πλήρη σεβασμό των αξιών του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των μειονοτικών πληθυσμών  και πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα