back to top
22.8 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

22.8 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Α. Δεσποτόπουλος: Με κορμό το κόμμα Μακρόν η επόμενη κυβέρνηση  στη Γαλλία

Διαβάστε επίσης

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ακροδεξιά στην Ευρώπη γκρεμίζει προπύργια, με τη Γαλλία να αποτελεί μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο στόχο» τόνισε στον Αθήνα 984, ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, την επομένη της αποτροπής της κυριαρχίας Λεπέν στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και εν μέσω κλίματος αβεβαιότητας για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Στη συνέντευξή του στη Σοφία Μπερετάνου, μίλησε για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα. Σημείωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση  θα σχηματιστεί με κορμό το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε ότι  έχει ορίζοντα η δυνατότητα συνεννόησης των δημοκρατικών δυνάμεων και υπογράμμισε την ανάγκη επαγρύπνησης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ώστε να αντιμετωπιστούν επί της ουσίας τα προβλήματα στη ζωή των πολιτών. Οι κοινωνικές ανισότητες, η έκπτωση στο επίπεδο διαβίωσης, η πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας και οι εν γένει δυσκολίες στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

«Η χώρα καλείται να επιλύσει μια δύσκολη εξίσωση, με το γαλλικό πολιτικό σύστημα να αναζητά λύση προκειμένου να αποφευχθεί η ακυβερνησία, καθώς κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε αυτοδυναμία» δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος και εκτίμησε πως «η Αριστερά δεν θα βρεθεί στο τιμόνι της Γαλλίας. Η επόμενη κυβέρνηση- εφόσον δεν είναι ειδικού σκοπού, λόγω Ολυμπιακών Αγώνων ή σωτηρίας- θα σχηματιστεί με κορμό το κόμμα Μακρόν»

Χαρακτήρισε μάλιστα απολύτως δημοκρατική την κίνησή Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες κάλπες.

Όπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος «Αντιλήφθηκε το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνησή του και στην κοινωνία, που θα έθετε αναπόφευκτα θέμα νομιμοποίησης και θα την οδηγούσε σε πτώση ούτως ή άλλως, επειδή δεν είχε πλειοψηφία και βασιζόνταν σε περιστασιακές συμφωνίες. Γι αυτό δεν μπόρεσε να περάσει τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και αναγκάστηκε να επέμβει με Προεδρικό διάταγμα…Δεν είναι εύκολο να σφυρίζεις αδιάφορα και να συνεχίζεις να δουλεύεις από μια ήττα στις ευρωεκλογές, που σε κατέταξε στην τρίτη θέση». 

Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Στις ευρωπαϊκές εκλογές, η ανάγκη διακυβέρνησης οδηγεί συνήθως τα κόμματα σε συνεννόηση. Το έχουμε δει να συμβαίνει στην Γερμανία, στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη. Ωστόσο, όσα βρίσκονται δεξιότερα της Δεξιάς όταν προσεγγίζουν την εξουσία είθισται να μετακινούνται προς το Κέντρο. Δυστυχώς όμως χωρίς να αποτινάσσουν τον λαϊκισμό, κάτι που βλάπτει καίρια το πολιτικό σύστημα. Γενικά, οι ακραίοι σχηματισμοί και του αριστερού φάσματος έχουν ένα δελεαστικό τρόπο να περιγράφουν και να εντοπίζουν τα μεγάλα, υπαρκτά προβλήματα όπως η φτώχεια και ο αποκλεισμός, όχι όμως και να δίνουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις. Η Λεπέν υποσχόταν μείωση του ΦΠΑ στο 4%, παραγνωρίζοντας σκόπιμα ότι δεν γίνεται να εκτοξεύσεις με μια τέτοια κίνηση ένα έλλειμμα της τάξης των 140 δισ, στα 200. Προσωπικά , μού θύμισε κάποιες φωνές στη χώρα μας που έταζαν προεκλογικά αξιοποίηση των υδρογονανθράκων τους οποίους ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει και συντάξεις 4 χιλιάδων ευρώ. Αυτά βέβαια δεν γίνονται, γιατί σκοντάφτουν αναγκαστικά στην οικονομία και στην πραγματικότητα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα