20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Στην Ουάσιγκτον για την επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κ. Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης

Στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί από 9 έως 11 Ιουλίου.

Στην ατζέντα της Συνόδου, η οποία σηματοδοτεί και την επέτειο 75 χρόνων από την Ίδρυση της Συμμαχίας, βρίσκεται και η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες του ΝΑΤΟ που υπερβαίνουν την δέσμευση του 2% για τις αμυντικές δαπάνες, ενώ και στο εσωτερικό της ΕΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Την Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στο δείπνο ηγετών που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Στην Ουάσιγκτον αναμένεται να βρεθεί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για κάποια προγραμματισμένη συνάντηση.
Ως γνωστόν το επόμενο ραντεβού των δύο ηγετών έχει συμφωνηθεί για τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα είναι παρών και ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χριστιάν Μίτσκοσκι.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα θέσει και στο ΝΑΤΟ το ζήτημα της συμπεριφοράς της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας για το οποίο, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενημέρωσε και τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

«Τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ ακριβώς μέσα από μια συμφωνία, με τα προβλήματά της, που όμως κατοχύρωσε μία ονομασία έναντι όλων. Και αν αυτό τεθεί σε αμφισβήτηση, τότε θα γνωρίζει η Βόρεια Μακεδονία ότι θα έχει μεγάλα προβλήματα, όχι μόνο στις διμερείς της σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά στις σχέσεις της και μέσα στο ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας προσδοκά κάποια στιγμή να γίνει μέλος”, έχει δηλώσει πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.

Μετά την Ουάσιγκτον ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την προσεχή Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα