back to top
22.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

22.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Γαλλία: Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης – Τα τρία σενάρια

Διαβάστε επίσης

Μπροστά σε πολιτικό αδιέξοδο η Γαλλία μετά τις εκλογές της Κυριακής που ανέδειξαν νικητή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο υπό τον Ζαν Λυκ Μελανσόν, χωρίς ωστόσο να κατακτά την πολυπόθητη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Καθώς λοιπόν η απόλυτη πλειοψηφία παραμένει χίμαιρα, τα σενάρια πλέον περιλαμβάνουν μια τεχνοκρατική κυβέρνηση ειδικών, μία κυβέρνηση μειοψηφίας από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η οποία θα επιδιώκει στήριξη νομοσχέδιο προς νομοσχέδιο ή μια ευρεία συμμαχία της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς.

Χθες υπέβαλλε την παραίτησή του ο Γκαμπριέλ Αττάλ, με τον πρόεδρο Μακρόν να του ζητά να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός “προς το παρόν, για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας”, ανέφερε το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Αττάλ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα ήταν πρόθυμος να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός για όσο διάστημα χρειαστεί για να βοηθήσει στη διασφάλιση μιας ομαλής μετάβασης σε μια νέα κυβέρνηση.

Ο Μακρόν από την πλευρά του δήλωσε ότι θα περιμένει μέχρι να σχηματιστεί η εθνοσυνέλευση πριν πάρει οποιεσδήποτε αποφάσεις για νέα κυβέρνηση.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Politico, οι σύμμαχοι του προέδρου αναζητούν τώρα ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν την αβεβαιότητα για να επιβάλουν την κεντρώα ατζέντα τους. Μερικοί πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν πιθανό τρόπο: διασπώντας τη ήδη διχασμένη και κατακερματισμένη αριστερή συμμαχία.

Όπως σημειώνει, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι μια ανομοιογενής ομάδα από διάφορα αριστερά κόμματα με μια πρόχειρα συμφωνημένη πολιτική πλατφόρμα και χωρίς σαφή ηγέτη. Περιλαμβάνει την Ανυπότακτη Γαλλία, υπό τον βετεράνο ριζοσπαστικό Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τους Κομμουνιστές, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Η συμμαχία σχηματίστηκε βιαστικά μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον Μακρόν πριν από ένα μήνα, και παραμένει εύθραυστη και γεμάτη εντάσεις. Μέχρι πρόσφατα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ανυπότακτη Γαλλία ήταν σε αντιπαράθεση σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, με τους Σοσιαλιστές να κατηγορούν την άκρα αριστερά ότι δεν καταδικάζει σαφώς τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το πρωί της Δευτέρας, η αριστερά ήταν ακόμα σταθερά στη φάση του μήνα του μέλιτος και υποσχόταν να υποστηρίξει ένα άτομο για την πρωθυπουργία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, οι φιλελεύθεροι του Μακρόν ελπίζουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου πριν η αριστερά καταρρεύσει και το κέντρο αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα