back to top
19.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

19.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

«Πράσινο φως» για επέκταση με αναδρομική ισχύ του επιδόματος μητρότητας

Διαβάστε επίσης

To «πράσινο φως» για την επέκταση, με αναδρομική ισχύ, του επιδόματος μητρότητας έδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Με βάση την απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται αναδρομικά, από το Νοέμβριο του 2022 στις εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η άδεια μητρότητας παρατάθηκε από τους έξι στους εννέα μήνες, ενώ το 2023 η παροχή διευρύνθηκε και συμπεριελήφθησαν οι αυτοαπασχολούμενες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότισσες.

Κατά τη διάρκεια της άδειας, η ΔΥΠΑ καταβάλλει στην/στον δικαιούχο , ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό (σ.σ. 830 ευρώ κάθε μήνα για 9 μήνες), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος άδειας.

Το μέτρο, αφορά κάθε φυσική, θετή και τεκμαιρόμενη μητέρα που εργάζεται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση, σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή με έμμισθη εντολή.

Σε περίπτωση απόκτησης κοινού παιδιού από ομόφυλους συζύγους, ο δικαιούχος της ειδικής άδειας γονέας που εργάζεται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους.

Όπως δήλωσε η κ. Κεραμέως, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλήρους πλέγματος προστασίας της μητρότητας και γι’ αυτό έχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση, για την προστασία της μητρότητας και τη συμφιλίωση μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, όπως η άδεια κύησης και λοχείας, το επίδομα γέννησης, και η επιπλέον άδεια μητρότητας.

Δημήτρης Κωστάκος

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα