back to top
23.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

23.3 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Αύριο στις 23:00 η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της Συνόδου

Διαβάστε επίσης

Αύριο στις 23:00 θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου το ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν δύο μήνες μετά την επαφή που είχαν στην Άγκυρα.

Ήδη έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν και στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, θέτοντας όλα τα δεδομένα επί τάπητος.

Στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο αρχηγός στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης υποδέχθηκε στο ναύσταθμό Σαλαμίνας τον τούρκο ομόλογό του, Καντίρ Γιλντίζ. Ο Τούρκος αξιωματικός είχε εθιμοτυπική συνάντηση και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Ναυτικού.

Το κυπριακό θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταγγείλει τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας

Σε ανώτατο επίπεδο θα θέσει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, το ζήτημα της προκλητικής ρητορικής της πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, θα αναφερθεί στη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δεν τηρείται και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes.

Θα εστιάσει σε σειρά δηλώσεων οι οποίες αντίκεινται στη συμφωνία των Πρεσπών. Θα τονίσει ότι το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι στο ΝΑΤΟ οφείλεται και στη συμφωνία που έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη.

Το στίγμα των ελληνικών θέσεων στα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού με Αμερικανούς γερουσιαστές, αλλά και στη συζήτηση στο Council of Foreign Affairs με τον πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ξεκινά με σημαντικές επαφές με παράγοντες της γερουσίας.

Αυτή την ώρα συμμετέχει στο think tank Council of Foreign Affairs με τον πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ και στις 12 τα μεσάνυχτα, θα πάρει μέρος στην επετειακή εκδήλωση για την 75η επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Την συνάντησή τους πρόκειται να απασχολήσει το πώς θα λειτουργήσει η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία στις 10 Ιουλίου θα παραδώσει την έκθεσή της, μετά την πρόσφατη αποστολή της στην Κύπρο και τις συνομιλίες που είχε με τις δυο πλευρές.

Σύνοδος Κορυφής: Βασικό ζήτημα ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αιματηρά πλήγματα των Ρώσων

Στην ατζέντα βασικό ζήτημα παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα τελευταία 24ωρα και ενόψει της Συνόδου οι ρωσικές επιθέσεις εντάθηκαν με πλήγμα ακόμη και στο Κίεβο.

Επίσης αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες κινήσεις του Βίκτορ Όρμπαν μετά τις επισκέψεις του σε Ρωσία και Κίνα, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό να τις χαρακτηρίζει «αποστολές για την ειρήνη».

Newsroom, Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα