back to top
20.5 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

20.5 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Ανανέωση της θητείας του επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η ανανέωση της θητείας για άλλα τρία χρόνια, του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης από εγκληματικές δραστηριότητες, και επίτιμου αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γιώργου Βουρλιώτη καθώς και ο τριετής διορισμός των 13 τακτικών και 13 αναπληρωματικών μελών της Αρχής, μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Θετική γνώμη για τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής εξέφρασαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες ψήφισαν αρνητικά και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του έργου της Αρχής τα τελευταία τρία χρόνια της θητείας του, ο κ. Βουρλιώτης χαρακτήρισε το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος την υπ’ αριθμό ένα απειλή της παγκόσμιας οικονομίας».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «με βάσει στοιχεία από τον ΟΗΕ, το ετήσιο ξέπλυμα μαύρου χρήματος ανέρχεται στα 2% με 3 % του παγκόσμιου ΑΕΠ, ήτοι σε 800 δις έως δύο τρις δολάρια ενώ σε επίπεδο ΕΕ, μόνο στο χρηματοοικονομικό σύστημα και όχι στους άλλους διαύλους, οι απώλειες, οι ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές, ανέρχονται στα 117 δις ευρώ ως 210 δις ευρώ ετησίως».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα ο κ. Βουρλιώτης επεσήμανε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εισέλθει στην Αρχή περισσότερες από 30.000 περιπτώσεις και μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικές δραστηριότητες ύποπτες ή ασυνήθεις αλλά και καταγγελίες».

Όπως είπε ο κ. Βουρλιώτης, «μεγάλο ζήτημα διεθνώς είναι οι διεθνικές απάτες οι οποίες αφορούν κυρίως ΦΠΑ, τις οποίες η ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή εντόπισε και τις έχει προωθήσει στον ευρωπαίο εισαγγελέα».

Έμφαση έδωσε στις ηλεκτρονικές απάτες, επισημαίνοντας ότι «είναι χιλιάδες, καθημερινές και είναι αδύνατον να κρατηθούν στατιστικά στοιχεία» αλλά και για τη μορφή λειτουργίας ορισμένων ΜΚΟ οι οποίες δημιουργούν σοβαρά ζητήματα καθώς συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις.

Μεγάλο επίσης πρόβλημα χαρακτήρισε το εμπόριο ναρκωτικών, τη φοροδιαφυγή και τις «διακοινοτικές συναλλαγές με περιπτώσεις καρουζέλ», όπου γίνεται υπεξαίρεση ΦΠΑ εκατοντάδων εκατομμύριων, όπως ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι τελευταία εντοπίστηκαν περιπτώσεις ίδρυσης ιδρυμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα τα οποία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια μορφή για να ξεπλένουν χρήματα κάποιοι παραβάτες.

Απαντώντας στις αιχμές του Παύλου Πολάκη ότι η Αρχή δεν έχει παραγωγικό έργο για αυτό το κόμμα του καταψηφίζει ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας αντέτεινε ότι κανείς δεν είναι ένοχος επειδή τον υποδεικνύει ένα κόμμα αλλά πρέπει να γίνεται η έρευνα σε βάθος και να υπάρχει σοβαρή υπόνοια και σοβαρές ενδείξεις για να γίνει δέσμευση περιουσίας και όχι να γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους για να επιβληθεί ένα από τα επαχθέστερα μέτρα.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα