back to top
20.5 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

20.5 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Αναστολή οικοδομικών αδειών στην Αθήνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο – Μπακογιάννης: Να γίνει πλατιά διαβούλευση

Διαβάστε επίσης

Νέα αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για τουλάχιστον δύο χρόνια αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Η απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε και από την Δημοτική Επιτροπή του δήμου, έρχεται να προστεθεί στον αγώνα που έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος της πόλης Χάρης Δούκας κατά του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Η νέα αυτή απόφαση “παγώματος” όλων των οικοδομικών αδειών αφορά μόνο αυτές που κάνουν χρήση των υψομετρικών μπόνους που τους δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός με το σκεπτικό ότι θα εφαρμόζεται μέχρι να ολοκληρωθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας, η διαβούλευση του οποίου ξεκίνησε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι απόφαση αυτή είναι σημαντική καθώς από την στιγμή που εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτό θα αποφασίσει, “μας δίνει το δικαίωμα παρέμβασης τώρα και στο μέλλον για την Αθήνα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο προσβλήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το δήμο να προσφύγει κατά της ακυρωτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πάντως σε ότι αφορά τον ΝΟΚ στις 5 Οκτωβρίου συνεδριάζει η ολομέλεια του ΣτΕ για να κρίνει την συνταγματικότητα του νόμου.

Αποχή δήλωσε η δημοτική παράταξη Αθήνα Ψηλά με τον Κώστα Μπακογιάννη να κάνει λόγο για απουσία συνολικής στρατηγικής και να ζητά διαβούλευση.

“Μέχρι τώρα η Δημοτική Αρχή μας έλεγε ότι είχε πάρει μια απόφαση που μας έλεγε ότι είναι σωστή και νόμιμη. Αποδείχτηκε ότι δεν είναι ούτε σωστή ούτε νόμιμη. Μέχρι το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο η κ. Αντιδήμαρχος μας διαβεβαίωνε ότι η απόφαση στέκει. Μα αν στέκει γιατί έρχεται αυτή η εισήγηση σήμερα; Είναι προφανές ότι προσπαθούν να φύγει το θέμα πολιτικά από το δημοτικό συμβούλιο. Είναι σαφές ότι η κατεύθυνση είναι να διώξουμε την καυτή πατάτα από τα χέρια μας καθώς αποδείχτηκε στην πράξη αυτό- που είχαμε προβλέψει- ότι έκανε μια τρύπα στο νερό” υποστήριξε ο κ. Μπακογιάννης.
Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε την πρόταση του συνδυασμού του Αθήνα Ψηλά ζητώντας να γίνει μια μεγάλη πλατιά διαβούλευση στην Αθήνα “από κάτω προς τα πάνω”. ” Είναι καλό ότι προχωρά το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο όμως θα πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης σε όλη την πόλη. Δεν πρέπει να προχωρήσει πίσω απο κλειστές πόρτες, σε διαβουλεύσεις των λίγων” σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει ο Δήμος Αθηναίων να επανεξετάσει τις νομικές δυνατότητες που διαθέτει. ” Απουσιάζει μια ευρύτερη στρατηγική. Να ξαναδούμε το θέμα σοβαρά, υπεύθυνα και ουσιαστικά διότι αν αυτό γίνεται μόνο για να μπορεί ο δήμαρχος να λέει ” δίνουμε τη μάχη των υψών” στις ομιλίες του, τότε είναι μια μάχη χαμένη” υπογράμμισε ο Κώστας Μπακογιάννης

Γιώργος Μανουσακάκης, Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα