back to top
28.7 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

28.7 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

Π. Γερουλάνος: Βάζοντας τάξη στο σπίτι μας, θα αναγεννήσουμε την Κεντροαριστερά

Διαβάστε επίσης

«Εφόσον τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, για τη θέση του Πρόεδρου στο Κίνημα, δεσμεύομαι για μία μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία, ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη, ό,τι κι αν ψηφίζει σήμερα ή αν απέχει, με στόχο το χτίσιμο μίας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Documento», ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, και υπογραμμίζει:

«Στόχος μου, δεν είναι ένα ΠΑΣΟΚ στάσιμο, ούτε πατερίτσα κανενός. Στόχος μου, είναι ένα αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, κυρίαρχο πολιτικά στον χώρο του, πρωταγωνιστής της επαναφοράς της προόδου, στη διακυβέρνηση της χώρας».

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

«Σε κάθε συζήτηση για την ενωμένη Κεντροαριστέρα, μού δημιουργείται ένα ερώτημα: «Πώς θα γίνει αυτό;». Και όταν ρωτάω όσους ασχολούνται με διάφορα σενάρια, δεν παίρνω απάντηση. Διότι, αν μία τέτοια κίνηση γίνει χωρίς να συμπεριλάβουμε την κοινωνία, θα μας γυρίσει την πλάτη. Θα θεωρήσει ότι είναι για τις καρέκλες μας και όχι για εκείνη. Αυτό που οφείλουμε, πρωτίστως, είναι να ακούσουμε τι χρειάζεται σήμερα ο πολίτης και να επικεντρωθούμε σε αυτό. Να μιλήσουμε για τις τεράστιες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία, που ταλανίζουν τον Έλληνα πολίτη. Μία συζήτηση για συγχωνεύσεις κομμάτων, μέσω προεδρικών γραφείων, είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Και όμως, υπάρχει απάντηση στο «πώς». Καθαρή, ρεαλιστική και ειλικρινής. Για εμένα, η αναγέννηση του χώρου ξεκινά, βάζοντας τάξη στο σπίτι μας. Φτιάχνοντας ένα ΠΑΣΟΚ, που μιλάει στην καρδιά και την ψυχή της Ελληνίδας και του Έλληνα. Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, θα καταλήξει στις 6 ή στις 13 Οκτωβρίου, αλλά είναι μόνον ένας σταθμός στο δύσκολο ταξίδι που έχουμε, για την επαναφορά του χώρου στο προσκήνιο.

Όμως, η πορεία προς την εσωκομματική κάλπη θα προσδιορίσει, σε σημαντικό βαθμό, αν όποιος ή όποια εκλεγεί, αντιλαμβάνεται τον παλμό της κοινωνίας και μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στην ηγεσία του χώρου και την προοδευτική παράταξη στη διακυβέρνηση της χώρας, στις επόμενες εκλογές.

Προσωπικά, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβάται τίποτα από τον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων, ειδικά στη βάση, στην κοινωνία: στην Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στους Συνεταιρισμούς. Διότι, έχει όραμα για τη χώρα, την απελευθέρωση της Ελληνίδας και του Έλληνα από τον βραχνά που τους επιβάλει η συγκέντρωση της εξουσίας και του πλούτου στους λίγους. Και το σχέδιο της Αναγέννησης, που φέρνω στο τραπέζι, αφορά το πώς αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πράξη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος με κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το κέντρο, ως τους απογοητευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι το οξυγόνο που χρειάζεται ο χώρος για να εμπνεύσει την κοινωνία. Με ανοιχτά κόμματα και ειλικρινή διάλογο, θα πείσουμε την κοινωνία ότι την ακούμε και τη σεβόμαστε. Και ο σεβασμός στην κοινωνία είναι ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη της.

Αρκεί, το τονίζω ξανά, αυτή η διαδικασία να είναι βαθύτατα πολιτική. Για αυτό, εφόσον τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους για τη θέση του Πρόεδρου στο Κίνημα, δεσμεύομαι για μία μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία, ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη, ό,τι κι αν ψηφίζει σήμερα ή αν απέχει, με στόχο το χτίσιμο μίας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας στη βάση του σχεδίου «Αναγέννηση», για αποσυγκέντρωση πλούτου και εξουσίας, καταπολέμηση ανισοτήτων και οικοδόμηση μίας πατριωτικής οικονομίας.

Η Αναγέννηση, ως πολιτική πρόταση και κατεύθυνση, απλώνει το χέρι σε κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει να δει το κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά και την πίτα που παράγει η χώρα να μεγαλώνει βιώσιμα και να διανέμεται δίκαια σε όλους. Αποκλείει κάθε συνεργασία με τη σημερινή Κυβέρνηση και κάθε φορέα υπερσυγκεντρωτισμού, ανισοτήτων και αλαζονείας, όπου κι αν βρίσκεται. Στόχος μου, δεν είναι ένα ΠΑΣΟΚ στάσιμο, ούτε πατερίτσα κανενός. Στόχος μου, είναι ένα αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, κυρίαρχο πολιτικά στον χώρο του, πρωταγωνιστής της επαναφοράς της προόδου, στη διακυβέρνηση της χώρας. Ένα ΠΑΣΟΚ, που ως εκφραστής μίας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, θα σαρώσει τον βαθύτατα προβληματικό τρόπο με τον οποίο ασκεί εξουσία και διανέμει πλούτο σε λίγους το πολιτικό σύστημα, σήμερα, δίνοντας δικαίωμα στον ήλιο σε κάθε πολίτη».

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα