back to top
31 C
Athens
Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2024

31 C
Athens
Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2024

Α. Συρίγος: Γενναία πράξη η απόσυρση Μπάιντεν, καλπάζει προς την εξουσία ο Τραμπ

Διαβάστε επίσης

«Η απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, είναι μια γενναία και θαρραλέα πράξη. Ο Τραμπ δεν θα έκανε ποτέ κάτι αντίστοιχο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν καλπάζει προς την εξουσία. Ουσιαστικά , συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», ανέφερε στον Αθήνα 9,84 και στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πώς μια σφαίρα από την Πενσυλβάνια μπορεί να πετύχει στόχο εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, περνώντας μέσα από το αυτί του Τραμπ. Είναι σαφής ο πανικός που έχει δημιουργήσει στο Δημοκρατικό κόμμα μετά την περίπου βεβαιότητα ότι ο Τραμπ θα κερδίσει τις εκλογές. Έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος, στην πιο δύσκολη στιγμή του, καθώς κινδύνεψε η ζωή του, υψώνοντας τη γροθιά του, έδειξε εκείνα τα ηγετικά στοιχεία τα οποία συναρπάζουν το πλήθος, ασχέτως αν σε πολλά θέματα, οι θέσεις του είναι είτε ανύπαρκτες είτε εξαιρετικά προβληματικές. Η μεγάλη εικόνα που περνάει είναι ότι αυτός είναι ο ηγέτης. Αυτήν ακριβώς τη εικόνα πρέπει να αντιμετωπίσουν τώρα οι Δημοκρατικοί», σημείωσε.

«Εξαιρετικά αδύναμη η υποψηφιότητα της Καμάλα Χάρις»

«Η Καμάλα Χάρις είναι εξαιρετικά αδύναμη ως υποψηφιότητα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον Τραμπ. Μπορεί να έχει την υποστήριξη του Μπάιντεν αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει και την ανάλογη στήριξη ηγετικών φυσιογνωμιών, όπως ο Ομπάμα».

«Ο Τραμπ τηρεί εδώ και πολλά χρόνια μια φανατικά φιλοϊσραηλινή στάση, χωρίς όρια»

«Τόσο ο Τραμπ όσο και ο αντιπρόεδρός του, έχουν πει ότι θα λήξουν άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έτσι όπως φαίνεται ότι θα το πράξουν , θα είναι με μη θετικό τρόπο ως προς τις αρχές που εμείς υποστηρίζουμε, ότι δηλαδή η βία δεν έχει χώρο στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά τα αποτελέσματά της. Σχετικά με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους, ο Τραμπ τηρεί εδώ και πολλά χρόνια μια εξαιρετικά συνεπή, φανατικά φιλοϊσραηλινή στάση, χωρίς όρια. Και επειδή επηρεάζεται από το εβραϊκό λόμπι στην Αμερική, δεν είμαι σίγουρος ποια ακριβώς θα είναι η στάση που θα κρατήσει έναντι του Ερντογάν. Αν ο Τούρκος πρόεδρος κρατηθεί μακριά από τη διαμάχη του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, θα έχουμε μια επαναπροσέγγιση μεταξύ Ισραήλ και Αμερικής».

«Δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού αν δεν βάλει την υπογραφή της η ελληνική πλευρά»

«Πενήντα χρόνια κατοχής είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Εδώ και μισό αιώνα, η η Τουρκία προσπαθεί να καθορίσει ως νόμιμα, εκείνα τα οποία παρανόμως πήρε το 1974. Όσο περνούν τα χρόνια, ο χρόνος δρα εναντίον μας, παγιώνεται η κατάσταση. Όμως, δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού αν δεν βάλει την υπογραφή της η ελληνική πλευρά».

 

«Πρέπει η ελληνική πλευρά να απαντήσει με σοβαρότητα σε μια σειρά από ερωτήματα»

«Πρέπει η ελληνική πλευρά και ιδίως οι Έλληνες της Κύπρου, να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα. Είναι το πρώτιστο συμφέρον μας να απομακρυνθούν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί; Μας αρκεί αυτό;
Είναι διατεθειμένη η δική μας πλευρά να κάνει υποχωρήσεις σε μείζονα θέματα σε σχέση με τη διακυβέρνηση της χώρας και με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων; Ή το κρίσιμο σημείο είναι να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας της κυπριακής δημοκρατίας ως έχει σήμερα;
Τι σημαίνει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και πώς θα συνυπάρξουν Έλληνες και Τούρκοι την επόμενη μέρα;
Είμαστε διατεθειμένοι αυτή τη στιγμή να αποδεχτούμε τη δημιουργία ενός τουρκοκυπριακού κράτους; Δε νομίζω. Όμως, αυτό ζητά η Τουρκία. Επομένως, πού πηγαίνουμε αν η Τουρκία ζητάει μόνο αυτό;
Σε όλα αυτά, πρέπει να απαντήσουμε με σοβαρότητα, πρωτίστως οι Έλληνες της Κύπρου και ακολούθως η Ελλάδα, διότι οτιδήποτε γίνει στην Κύπρο, θα έχει άμεση αντανάκλαση στην Ελλάδα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της. Η διαπραγμάτευση όλα αυτά τα 50 χρόνια είχε τη λογική του ”εμείς κατέχουμε παρανόμως τα εδάφη, εσείς έχετε τη σφραγίδα, δώστε μας νομιμοποίηση να σας δώσουμε εδάφη”. Πλέον , η Τουρκία λέει ”δεν δίνω τίποτα, δώστε μου νομιμοποίηση γιατί έχουν περάσει 50 χρόνια».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα