back to top
30 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

30 C
Athens
Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

Μισός αιώνας Δημοκρατίας…. αφηγήσεις και εξιστορήσεις στον Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Στιγμές και μνήμες Μεταπολίτευσης, 50 χρόνια μετά

Μισός αιώνας Δημοκρατίας…. αφηγήσεις και εξιστορήσεις στον Αθήνα 9.84!

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, 3-5 μ.μ., ο Αθήνα 9,84, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ξεδιπλώνει το νήμα της ιστορίας μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων που βρέθηκαν στο επίκεντρο των γεγονότων καθώς και από αφηγήσεις πρωταγωνιστών, σημαντικές μαρτυρίες που διασώζονται ως ντοκουμέντα προφορικής ιστορίας, από τα αρχεία του σταθμού της πόλης και της εκπομπής «Μια ημέρα στην Αθήνα», του Γιώργου Αποστολίδη.

Αναμεταδίδει μια εκπομπή ιστορικής μνήμης η οποία εξιστορεί τα γεγονότα από τη νύχτα που καταλύθηκε η Δημοκρατία και τα τανκς επέβαλαν το σκοτάδι έως το βράδυ της Μεταπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων, θα αναμεταδοθούν αποσπάσματα παλαιότερων συνεντεύξεων:

⦁ Ο Μανώλης Γλέζος είχε αφηγηθεί πώς φτάσαμε στην επιβολή της χούντας.
⦁ Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τη νύχτα όπου όλος ο πολιτικός κόσμος βρέθηκε υπό κράτηση.
⦁ Ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου και ο Γεώργιος Μαγκάκης, είχαν μιλήσει για την πολιτική διεύρυνση και για το πως από την εξορία βρέθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Παράλληλα, στην εκπομπή μιλούν, 50 χρόνια μετά:

⦁ Ο Σπύρος Χαλβατζής πρώην βουλευτής ΚΚΕ και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων, για τα κολαστήρια στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και τους αγώνες αντίστασης.

⦁ Η Χριστίνα Μουστακλή εξιστορεί τα όσα υπέστη ο σύζυγός της, Σπύρος Μουστακλής, εμβληματική μορφή της αντίστασης κατά της χούντας.

⦁ Η Τόνια Μοροπούλου, καθηγήτρια και πρώην αντιπρύτανης ΕΜΠ ανατρέχει στις ημέρες του Πολυτεχνείου, ούσα η πρώτη φωνή του ραδιοφωνικού σταθμού που μετέφερε στην κοινωνία το μήνυμα της εξέγερσης.

Από το αρχείο του Αθήνα 9,84 θα ακουστούν μαρτυρίες από παλαιότερες συνεντεύξεις που είχαν παραχωρήσει στον σταθμό μας οι Κώστας Χρυσοστάλλης και Τάκης Λαμπρίας, στενοί συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή και συνεπιβάτες της ιστορικής πτήσης, όταν επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα.

Επίσης, την ίδια μέρα στις 7.30 το πρωί, στην εκπομπή «Μια ημέρα στην Αθήνα», ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αντιστασιακή δράση, μιλά στον Γιώργο Αποστολίδη για τα χρόνια της δικτατορίας, τα βασανιστήρια, τη δίκη των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας, την νύχτα της Μεταπολίτευσης αλλά και για την λειτουργία της Δημοκρατίας επί 50 χρόνια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα