back to top
19.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

19.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: «Κληρώνει» αύριο για ολιγοήμερη παράταση

Διαβάστε επίσης

Σε ολιγοήμερη παράταση έως στα τέλη Ιουλίου, αντί της 26ης Ιουλίου που έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, φαίνεται πως θα καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών.

Και αυτό λόγω καθυστέρησης που καταγράφεται στην υποβολή περίπου 1 εκατ. δηλώσεων (επί συνόλου 6,5 εκ.) αλλά και λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην ανάρτηση και αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων ώστε να συνταχθεί η δήλωση εισοδήματος του 2023.

Η απόφαση για τον χρόνο της παράτασης θα ληφθεί αύριο από το υπουργείο Οικονομικών και αυτή τη φορά ,όπως θα διευκρινίζεται θα είναι η τελευταία που δίνεται, καθώς από του χρόνου με νόμο το άνοιγμα και το κλείσιμο υποβολής των δηλώσεων θα οριστεί αυστηρά,μετά από συμφωνία και με τους φοροτεχνικούς, από 1ης Μαρτίου έως 30 Ιουνίου.

Εάν η παράταση οριστεί τελικά έως στις 31 Ιουλίου(μικρή πιθανότητα και για παράταση έως και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου) τότε η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως στο τέλος του μήνα και οι υπόλοιπες επτά μηνιαίες δόσεις έως στα τέλη Φεβρουαρίου του 2025.

Όσοι φορολογούμενοι ,παρά την ολιγοήμερη παράταση δεν προλάβουν η στείλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση τους θα πληρώσουν πρόστιμο 100-500 ευρώ ανάλογα με εάν πρόκειται για μισθωτούς η επιχειρήσεις κι αν ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση ξεπερνά τα 100 ευρώ.Από την άλλη όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο θα έχουν έκπτωση 3%.

Με βάση την μέχρι στιγμής εκκαθάριση ο φορο-λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

Για 1.809.408 δηλώσεις ( ποσοστό 32,99% επί των συνολικών δηλώσεων ) προκύπτει ,κατά; μέσο όρο έξτρα καταβολή φόρου 1.628 ευρώ.
Για 1.106.267 δηλώσεις (20,17% των συνολικών δηλώσεων) το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό με μέση επιστροφή φόρου 323 ευρώ.
Για 2.569.042 φορολογικές δηλώσεις (ποσοστό 56,84%)το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου είναι μηδενικό

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα