back to top
31.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

31.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

Ένσταση Τραμπ κατά της Κάμαλα Χάρις για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας

Διαβάστε επίσης

Κλιμακώνεται η προεκλογικό  αντιπαράθεση στο νέο πολιτικό σκηνικό που επέφερε η αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν  από την κούρσα της επανεκλογής και η κατάληψη της θέσης από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις .  Η νομική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε ένσταση στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, κατηγορώντας την Χάρις ότι παραβιάζει την οικονομική νομοθεσία για τις προεκλογικές καμπάνιες.

Αυτό που ισχυρίζεται η πλευρά του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών είναι ότι δεν έπρεπε να αλλάξει όνομα η καμπάνια του Τζο Μπάιντεν προκειμένου να πάρει η Χάρις τα κονδύλια ύψους 91 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν συγκεντρωθεί.

«Η κίνηση αυτή γελοιοποιεί τη νομοθεσία. Οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να κρατούν τις προσφορές για εκλογές στις οποίες δε συμμετέχουν. Η καμπάνια Μπάιντεν δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να επιστρέψει τα κονδύλια που έχει ήδη λάβει» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της ένστασης.

Δεν είναι σίγουρο ότι η κίνηση της πλευράς Τραμπ θα έχει αποτέλεσμα στην Εκλογική Επιτροπή όμως είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι επιχειρούν να «φρενάρουν» το μομέντουμ που αποκτά η Κάμαλα Χάρις μετά την υποψηφιότητά της για την προεδρία.

Στην επίθεση η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης η Κάμαλα Χάρις πραγματοποίησε την πρώτη της προεκλογική συγκέντρωση κατά την οποία απασφάλισε κατά του Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας μπροστά σε περίπου 3.000 υποστηρικτές της παρομοίασε τον Τραμπ με τους απατεώνες που είχε φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης, όταν ήταν εισαγγελέας.

«Έχω αντιμετωπίσει παράνομους κάθε είδους. Κακοποιητές γυναικών, απατεώνες που εξαπάτησαν καταναλωτές ή παραβίασαν τους κανόνες για δικό τους όφελος, οπότε ακούστε το καλά: Γνωρίζω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ» είπε η Κάμαλα Χάρις, την ώρα που από το κοινό ακουγόταν το όνομά της.

Ανοίγοντας την ατζέντα της καμπάνιας που ακολουθήσει η υποψήφια των Δημοκρατικών μίλησε για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, για την πρόσβαση στις αμβλώσεις, για την παιδική φτώχεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και την πρόσβαση στην υγεία.

«Θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα ελευθερίας, συμπόνοιας και νομικότητας ή σε μια χώρα γεμάτη χάος, φόβο και μίσος» υπογράμμισε.

Η καλιφορνέζα άλλοτε εισαγγελέας αναφέρθηκε επίσης στις ατελείωτες δικαστικές περιπέτειες του μεγιστάνα, αντλώντας από την παρτιτούρα που πλέον μοιάζει να παίζει συνολικά το κόμμα: «εισαγγελέας εναντίον εγκληματία».

Κατά δύο μονάδες προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ η Κάμαλα Χάρις, φέρνοντας τους Δημοκρατικούς μπροστά στις δημοσκοπήσεις μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, που διενεργήθηκε μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν. Η Χάρις προηγείται, ειδικότερα, με 44% έναντι 42% που συγκεντρώνει ο Τραμπ μετά την υποστήριξη της πρώτης από υψηλόβαθμους Δημοκρατικούς για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 56% των ψηφοφόρων συμφωνεί με το ότι η 59χρονη Χάρις είναι «οξυδερκής και ικανή να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις», σε σχέση με το 49% που δήλωσε το ίδιο για τον 78χρονο Τραμπ. Μόνο το 22% των ψηφοφόρων αξιολόγησαν ως οξυδερκή τον Μπάιντεν.

Περίπου το 80% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων δήλωσαν ότι έβλεπαν τον Μπάιντεν θετικά, σε σύγκριση με το 91% που δήλωσαν το ίδιο για την Χάρις. Τα τρία τέταρτα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων συμφώνησαν με τη δήλωση ότι το κόμμα και οι ψηφοφόροι πρέπει να στηρίξουν την Χάρις τώρα, με μόνο το ένα τέταρτο να λέει ότι πολλοί υποψήφιοι πρέπει να ανταγωνιστούν για το χρίσμα του κόμματος.

Η Κάμαλα Χάρις έχει πλέον εξασφαλίσει την υποστήριξη επαρκούς αριθμού αντιπροσώπων στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος -τουλάχιστον 1.967- που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στο Σικάγο και άρα μπορεί να θεωρείται οριστικό πως θα είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου μετά την αποχώρηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την κούρσα, όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο καταμέτρησή του πολιτεία προς πολιτεία.

Και ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος ανακοίνωσε εχθές ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις στην εκστρατεία της για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , The Guardian

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα