back to top
28 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

28 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

Β. Καραμανωλάκης: Αφιερωμένη σε δύο μοναδικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας η έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της»

Διαβάστε επίσης

Μια έκθεση-ύμνος στην ελευθερία και στη δημοκρατία η οποία θα παρουσιάζεται έως τις 28 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο ιστορικά φορτισμένο Πάρκο Ελευθερίας όπου έδρευε ο ΕΑΤ-ΕΣΑ, σχεδίασαν και υλοποίησαν η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για τη μεγάλη ιστορική έκθεση με τίτλο «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της», με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 1974 και 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή, τον Οκτώβριο του 1944.

Όπως ανέφερε στον Αθήνα 9,84 και στον Γιώργο Αποστολίδη ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο ΕΚΠΑ και επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, η έκθεση τιμά ταυτόχρονα τις δύο επετείους-ορόσημα για την πόλη και τη χώρα, σε έναν χώρο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, στην καρδιά της Αθήνας, δίνοντας έμφαση στα συναισθήματα της χαράς και της ελπίδας που γέννησαν στους Αθηναίους οι δύο αυτές σπουδαίες στιγμές .

«Η ιδέα ήταν να υπάρξει ένας συνδυασμός των δύο γεγονότων, των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή και του μισού αιώνα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, δύο επετείους κατά τις οποίες η Αθήνα γιορτάζει. Αυτήν ακριβώς τη χαρά που συνδέεται με πραγματικά ιστορικά γεγονότα και που δεν ήταν ανέφελη, θέλαμε να αποτυπώσουμε», σημείωσε.

Οι επισκέπτες σε αυτές τις δύο σημαντικές ενότητες της έκθεσης με τίτλο «Μια σύντομη ανάσα ελευθερίας» και «Η μεγάλη στιγμή της δημοκρατίας», αφιερωμένες στα γεγονότα του 1944 και του 1974 αντίστοιχα, θα έχουν την δυνατότητα να δουν περισσότερα από 500 τεκμήρια, ανάμεσά τους σπάνιες φωτογραφίες, έργα τέχνης, εφημερίδες της εποχής, αφίσες, προκηρύξεις, προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα και πλούσιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό από το αρχείο της ΕΡΤ.

«Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο βάρος από το παρελθόν. Είναι σαν να έχουμε δύο εκθέσεις σε μια, βασισμένες στην προσπάθεια να συγκρίνουμε και να κατανοήσουμε τις δύο περιόδους. Στόχος μας ήταν να εικονογραφήσουμε το συλλογικό , εμμένοντας σε προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που θυσιάστηκαν και στις δύο περιπτώσεις προκειμένου να έρθει η ελευθερία και η δημοκρατία», πρόσθεσε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα