back to top
26.9 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

26.9 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Στη Βουλή το ν/σ για τη συγχώνευση Attica Bank με Παγκρήτια Τράπεζα – Αύριο η ψηφοφορία

Διαβάστε επίσης

Στην Ολομέλεια εισάγεται σήμερα για συζήτηση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία THRIVEST HOLDING LTD» για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Η ψήφιση του σχεδίου νόμου, εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί αύριο Παρακευή καθώς πολλοί βουλευτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν για να τοποθετηθούν, ενώ κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν προαναγγείλει ότι θα ζητήσουν να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων όπου ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία. Θετική ψήφο παρείχε η ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Νίκη και Σπαρτιάτες, ενώ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια.

Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης συγχώνευσης  τάχθηκαν χθες  όλοι οι αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, που είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ταυτόχρονα προχωρούν τις διαδικασίες για την ένταξη των κόκκινων δανείων τους στον «Ηρακλή 3», ώστε να υποβάλουν τα αιτήματά τους στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών αμέσως μετά την έγκριση του σχεδίου δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πόλου από τη Βουλή.

Χθες η Attica Bank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δις. ευρώ και την υπαγωγή των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης στο Πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής III», συνολικής αξίας 750 εκατ. ευρώ. Σήμερα (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Μαρτίου 2024) οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων Αττικής και Παγκρήτιας ανέρχονται σε 61,5% και 53,5% αντιστοίχως, έναντι μ.ο. 5% των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης μεταξύ Αttica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Αντίστοιχη απόφαση για την έναρξη των διαδικασιών της συγχώνευσης έλαβε και το Δ.Σ. της Παγκρήτιας Τράπεζας.  Η συγχώνευση των δύο τραπεζών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση της νέας τράπεζας.

Μιλώντας χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων (ΤΧΣ και Thrivest) ως τη βέλτιστη λύση για το Ελληνικό Δημόσιο, με γνώμονα τόσο τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, όσο και το όφελος του φορολογουμένου. Σημειώνεται ότι ο Διοικητής της ΤτΕ συναντήθηκε χθες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη, δίνοντάς του ενημέρωση για το πλαίσιο της συμφωνίας και τις θετικές του επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα