back to top
25.7 C
Athens
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2024

25.7 C
Athens
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2024

Φόβοι ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή – Διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή της

Διαβάστε επίσης

Επικίνδυνη τροπή παίρνει η σύρραξη στη Μέση Ανατολή, μετά την αιματηρή επίθεση με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, παιδιά και νέοι.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ που υποσχέθηκε πως η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει ακριβά, και ήδη εξαπέλυσε μπαράζ βομβαρδισμών στο έδαφος του Λιβάνου, εξετάζοντας παράλληλα τα αντίποινα σε έκτακτη σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που γύρισε εσπευσμένα από τις ΗΠΑ.

Η Βυρηττός καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή γενίκευσης της σύρραξης στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, με παρεμβάσεις τρίτων χωρών και με τελευταία αυτήν της Αιγύπτου, η οποία προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας γενίκευσης, στηρίζοντας το Λίβανο και αποφεύγοντας να κάνει κάποια αναφορά στη Χεζμπολάχ.

Εν τω μεταξύ σε κλίμα οδύνης και οργής κηδεύτηκαν την Κυριακή (28/7) τα θύματα της επίθεσης. Βαρύ ήταν το κλίμα κατά υπουργών που έδωσαν το παρών με συγγενείς των θυμάτων να τους φωνάζουν «Μας εγκαταλείψατε για εννιά μήνες τι κάνετε τώρα εδώ».

Τι ζητά η Βηρυτός

Η Βηρυτός ζήτησε τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για το φονικό χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς, για το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί την Χεζμπολάχ, και προειδοποίησε ότι μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, επίθεση με ρουκέτα από τον Λίβανο σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζάλ Σαμς σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 16 ετών χθες Σάββατο και τραυμάτισε άλλους περίπου 30 ενώ ένας ακόμη 13χρονος αγνοείται.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, επρόκειτο για έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1 , ο οποίος έφερε κεφαλή 53 κιλών.

Η Χεζμπολάχ, η οποία αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση, είναι η μόνη που έχει τέτοιους πυραύλους, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε από το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI), ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ζήτησε τη«διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ή διεξαγωγή συνεδρίασης της τριμερούς επιτροπής μέσω της UNIFIL για να μάθουμε την αλήθεια» σχετικά με αυτήν την επίθεση.

Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, και εκπροσώπους της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η ισχυρή Χεζμπολάχ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική ζωή στον Λίβανο, να είχε στοχοθετήσει αμάχους, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στοχοποιήσει μόνο «στρατιωτικές» θέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επίθεση θα μπορούσε «να έχει πραγματοποιηθεί από άλλες οργανώσεις» ή ότι μπορεί να είναι «λάθος του Ισραήλ ή ακόμη και λάθος της Χεζμπολάχ».

Ο υπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί και από τα δύο μέρη η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ορίζοντας ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νότο του Λιβάνου.

«Μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο θα οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και θα προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο», προειδοποίησε, ενώ το Ισραήλ απείλησε να κάνει τη Χεζμπολάχ να πληρώσει «υψηλό τίμημα».

Το Κάιρο τονίζει την αναγκαιότητα στήριξης του Λιβάνου

Η Αίγυπτος τόνισε την αναγκαιότητα υποστήριξης του Λιβάνου ώστε “να γλιτώσει από τη μάστιγα του πολέμου”, όπως είπε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Το Κάιρο, διαμεσολαβητής στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, προειδοποίησε ακόμη για τους κινδύνους από το άνοιγμα ενός νέου πολεμικού μετώπου με τον Λίβανο.

Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ “ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές”

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ “ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές” μετά τη χθεσινή εκτόξευση ρουκέτας από το έδαφος του Λιβάνου που έπληξε γήπεδο στα υψίπεδα του Γκολάν, στοιχίζοντας τη ζωή 12 παιδιών και νέων, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από την Χεζμπολάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι η Χεζμπολάχ είναι “αναμφίβολα υπεύθυνη” για το χθεσινό φονικό πλήγμα.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό κίνημα του Λιβάνου για την επίθεση με ρουκέτα που έπληξε χθες γήπεδο ποδοσφαίρου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 παιδιά και νέοι, και ορκίστηκε να προβεί σε βαριά αντίποινα.

Η Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για το πλήγμα αυτό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέστρεψε σήμερα στο Ισραήλ, νωρίτερα από το προγραμματισμένο, από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και συγκάλεσε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας μετά την επίθεση με ρουκέτες στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, όπως ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Απάντηση του Ισραήλ με βομβαρδισμούς στον Λίβανο

Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σειρά βομβαρδισμών στοχοποιώντας θέσεις της Χεζμπολά στον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό επιτελείο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων» —θέσεων της Χεζμπολάχ— τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου», όσο και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την πραγματοποίηση μιας σειράς επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα Υψίπεδα του Γκολάν, αλλά όχι για την επίθεση στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Ισραήλ: «Θα χτυπήσουμε σκληρά τη Χεζμπολάχ»

Επισκεπτόμενος την πόλη Ματζντάλ Σαμς ο αρχηγός του Επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος, Χέρζι Χαλέβι, δήλωσε στους ηγέτες της κοινότητας των Δρούζων ότι η θανατηφόρα επίθεση θα αντιμετωπιστεί με μια «πολύ, πολύ σημαντική απάντηση» από το Ισραήλ.

«Θα χτυπήσουμε σκληρά τη Χεζμπολάχ», υποσχέθηκε, προσθέτοντας ότι η λιβανέζικη οργάνωση «δεν κάνει διάκριση μεταξύ της δολοφονίας Δρούζων ή Εβραίων», είπε σύμφωνα με εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Όταν το Ισραήλ χτυπήσει, προειδοποίησε, «η Χεζμπολάχ μπορεί να πυροβολήσει εδώ περισσότερο και πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να ακολουθηθούν οι οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου και της Βόρειας Διοίκησης. Θέλουμε να δώσουμε ένα σκληρό χτύπημα στη Χεζμπολάχ, χωρίς να έχουμε περισσότερες απώλειες εδώ», πρόσθεσε.

Η προεδρία των ΗΠΑ επαναβεβαιώνει την «ακλόνητη υποστήριξή της» στο Ισραήλ μετά την επίθεση στο προσαρτημένο Γκολάν.
Ο Λευκός Οίκος επαναβεβαίωσε χθες Σάββατο την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ μετά την επίθεση με ρουκέτα εναντίον πόλης στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ υψίπεδο του Γκολάν.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις» στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «απόλυτη προτεραιότητα».

Αυτοσυγκράτηση ζητά η κυβέρνηση του Λιβάνου

Η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει καλέσει τις ΗΠΑ να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ καθώς κλιμακώνεται η ένταση έπειτα από την επίθεση που αποδίδεται στην Χεζμπολάχ και από την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν.

Οπως είπε ο Μπου Χαμπίμπ, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση του Λιβάνου να μεταφέρει μήνυμα για αυτοσυγκράτηση και στην ίδια την Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν απάντησε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για το περιστατικό αυτό και δεν επιθυμούν κλιμάκωση της σύγκρουσης.

“Ολες οι ενδείξεις” υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος που έπεσε στα υψίπεδα του Γκολάν εκτοξεύτηκε από την Χεζμπολάχ, σχολίασε ο Μπλίνκεν.

Ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο όπου βρίσκεται, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απάντησε ότι “δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία”.

Το Λονδίνο εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι καταδίκασε την πυραυλική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν από την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά και έφηβοι και εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βία.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει το πλήγμα στα υψίπεδα του Γκολάν το οποίο στοίχισε με τραγικό τρόπο τη ζωή 12 ανθρώπων. Ανησυχούμε βαθιά για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και αποσταθεροποίησης. Εχουμε υπάρξει σαφείς ότι η Χεζμπολάχ θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της”, έγραψε ο Λάμι στην πλατφόρμα Χ.

Σε ύψιστη επιφυλακή η Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σήμερα σε ύψιστη επιφυλακή, είπαν δύο πηγές ασφαλείας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση. Οι πηγές ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική Κοιλάδα της Μπεκάα για το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ.

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει την επίθεση στη Ματζάλ Σαμς – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση
«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στη Ματζάλ Σαμς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», προσθέτει.

Τέλος, διατυπώνεται έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΕΡΤNews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα