back to top
27.2 C
Athens
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

27.2 C
Athens
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

Γ. Χότζογλου: Βάζουμε σε κίνδυνο το ισχυρό brand name που πασχίζαμε να χτίσουμε τόσα χρόνια στον τουρισμό

Διαβάστε επίσης

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς -όπως είπε-η φετινή σεζόν ξεκίνησε με πολύ σημαντικά κενά σε θέσεις εργασίας, έκρουσε μέσω του Αθήνα 9,84, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.

«Ενώ έχουμε μια πάρα πολύ καλή σεζόν και σε επίπεδο αφίξεων αλλά και σε εισπραξιμότητα, οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Παραδοσιακοί εργοδότες οι οποίοι είναι τυπικοί με το νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις, αναγκάζονται να παρανομήσουν είτε γιατί έχουν τρομερά κενά και πρέπει οπωσδήποτε να βγει η δουλειά, επομένως είναι υποχρεωμένοι να κρατούν το προσωπικό παραβιάζοντας το νόμιμο ωράριο, είτε αντιλαμβάνονται ότι έχουν πέσει θύματα αθέμιτου ανταγωνισμού από συναδέλφους τους οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσάρεστες καταστάσεις», ανέφερε στον Γιάννη Λαυράνο.

«Δεν μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για τις υπηρεσίες που παρέχουμε φέτος σε σχέση με αυτά που εισπράττουμε», παραδέχτηκε ο κ. Χότζογλου, επισημαίνοντας ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο κλάδος, αφορά όσους εργάζονται ήδη και περιέγραψε τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες τύπου γαλέρας καθώς, όπως εξήγησε, προκειμένου να βγουν οι βάρδιες, ο ένας δουλεύει για πέντε.

«Τα ωράρια είναι εξαντλητικά. Δεν μπορείς να εργάζεσαι με 40 βαθμούς ζέστη , επί 7 ημέρες την εβδομάδα, 14 ώρες την  ημέρα. Γι αυτό και υπάρχει κύμα παραιτήσεων μέσα στη σεζόν που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση. Καταστρατηγούνται οι συμφωνηθέντες μισθοί, υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που τινάζουν τον κλάδο στον αέρα», τόνισε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι « αν ξεκινήσει ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν χωρίς να έχουν λυθεί όλα αυτά τα προβλήματα, η φετινή χρονιά θα είναι η τελευταία που πηγαίνουμε καλά».

Μάλιστα, έδωσε και ένα παράδειγμα για το πως είναι η εικόνα  στον τουρισμό, λέγοντας: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε 30% πιο ακριβοί σε σχέση με πέρυσι. Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή δωματίου σε ένα πεντάστερο all exclusive ξενοδοχείο,  ξεκινά από 470 ευρώ τη βραδιά και φτάνει τα 520 και σε πολλές περιπτώσεις, σε ένα τέτοιο δωμάτιο, η καμαριέρα δεν θα μπορεί να περνάει κάθε μέρα για να καθαρίζει, αλλά κάθε δύο».

Και πρόσθεσε: «Πολύ φοβάμαι, ότι αυτή τη στιγμή, υφιστάμεθα δυσφήμιση. Βάζουμε σε κίνδυνο το ισχυρό brand name που πασχίζαμε να χτίσουμε τόσα χρόνια και δυστυχώς, δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα».

Κλείνοντας, υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων από την πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Ακόμα περιμένουμε τη νομοθέτηση για το επίδομα ανεργίας των εποχικά εργαζομένων που αποτελεί σημαντικό κίνητρο για να επιστρέψουν οι επαγγελματίες στον κλάδο. Χρειάζεται να περάσουμε το μήνυμα ότι διορθώνουμε τα λάθη και πως θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι για να επιστρέψουν στον κλάδο αλλιώς τα πράγματα δεν θα είναι ευοίωνα. Ο τουρισμός δεν είναι ένα αγρόκτημα που  πάμε να μαζέψουμε φράουλες. Χρειάζεται άκρως εξειδικευμένο προσωπικό και  καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι ένας δυσαρεστημένος πελάτης ισούται με δέκα μελλοντικούς και το αντίστροφο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα