back to top
21.5 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

21.5 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Η Ελλάδα δεν είναι εκτός «κάδρου» των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα, δεν είναι εκτός του «κάδρου», των όσων δραματικών , σε πολεμικό επίπεδο,  συμβαίνουν, στη Μέση Ανατολή, όπως φυσικά και στην Ουκρανία. Κατά την τρέχουσα επικαιρότητα  καταγράφουμε. Η Τουρκία καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη υποστηρίζοντας ότι η επίθεση από το Ισραήλ είχε στόχο τη διάχυση του πολέμου στη Γάζα,  σε περιφερειακό επίπεδο. Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διά του εκπροσώπου του Νασέρ Καναάνι τονίζει ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε  στην Τεχεράνη, «δεν θα πάει χαμένο».  Ανώτερο στέλεχος των Χούτι έκρινεότι η δολοφονία στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγια αποτελεί «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα». Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα “την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία” του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε σε πλήγμα στην Τεχεράνη. Από την πλευρά του Ισραήλ, δυο   υπουργοί της  κυβέρνησης Νετανιάχου που  ανήκουν στην άκρα δεξιά, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, σε επιδρομή στην Τεχεράνη. «Ο θάνατος του Χανίγια κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο» είπαν σε ανάρτησή τους στο Χ.  Το Ισραήλ, εκτός από το καθημερινό μακελειό με τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα τη Γάζας, έχει με ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις,  επιβάλει έναν  ασφυκτικό κλοιό του στα 2,7 εκατομμύρια Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη,  η επιβίωση των οποίων ή όσων έχουν απομείνει  και μέσα στην καθημερινή  αθλιότητα που βιώνουν, εξαρτάται απόλυτα από το Ισραήλ.

Όλα αυτά δείχνουν, το αποτρόπαιο πρόσωπο του πολέμου, κατά την πλέον ανήθικη και απάνθρωπη  διάστασή του, αλλά και τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής  Μεσογείου, δηλαδή στην εγγύς γεωγραφική γειτονιά μας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, ασφαλώς  θα επηρεαστούν από τις δονήσεις της μείζονος περιφερειακής κρίσης, όπου ήδη πρωταγωνιστούν  το Ισραήλ, η ΧΑΜΑΣ, η Χεζμπολαχ, οι Χουθι, η Υεμένη,  ο Λίβανος, το Ιράν και η Τουρκία, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στο πλευρό του Ισραήλ, που στην ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη  «ASPIDES»,   όπου περιπολεί στον Κόλπο του Αντεν και την Ερυθρά Θάλασσα, μετέχει και η Ελλάδα με Φρεγάτα και με το επιχειρησιακό  συντονιστικό Στρατηγείο της Λάρισας.

  Χρήστος Καπούτσης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα