back to top
28.5 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

28.5 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Μ. Στρατηγάκη: Δεν κλείνει το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας, εξειδικεύεται και στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την αντιπαράθεση ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα και στον προκάτοχό του, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος κατηγόρησε την δημοτική αρχή της πόλης για υποβάθμιση των κοινωνικών δομών, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας, κ. Μαρία Στρατηγάκη, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στην Σοφία Μπερετάνου, εξηγώντας τι πραγματικά ισχύει.

Ειδικότερα, απαντώντας στα περί κλεισίματος του Κέντρου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας, τόνισε ότι η εν λόγω δομή, όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά μετεξελίσσεται σε Κέντρο Υποστήριξης Θυμάτων Σεξουαλικής Βίας, με νέες υπηρεσίες ολοκληρωμένης παρέμβασης.

«Δεν μπαίνει λουκέτο στο Κέντρο Καταπολέμησης της Έμφυλης Βίας. Ουσιαστικά, θα εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση της πλέον επικίνδυνης μορφής έμφυλης βίας, της σεξουαλικής, συμπεριλαμβανομένης και της βίας προς άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας», ανέφερε, κάνοντας λόγο για εκτός πραγματικότητας δημοσιεύματα αλλά και για παιχνίδι πολιτικής σκοπιμότητας από την πλευρά του κ. Μπακογιάννη «στο βωμό μιας αντιπαράθεσης κεντρικής πολιτικής σκηνής».

Για το Κέντρο για την Καταπολέμησης της Έμφυλης Βίας

«Δημιουργήθηκε από τη δημοτική αρχή Καμίνη, άνοιξε τελικά το 2021 και λειτουργεί με ένα μοντέλο συμβουλευτικής προς τις γυναίκες θύματα βίας. Όμως, πρέπει να εξειδικευτεί προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, όπως διαπιστώθηκαν στην ‘Εκθεση Αξιολόγησης του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία κατέγραψε τις ελλείψεις δομών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα. Ως Δήμος Αθηναίων, θέλουμε να καινοτομήσουμε και να δημιουργήσουμε το πρώτο Κέντρο στην Ελλάδα που θα είναι επικεντρωμένο στη σεξουαλική βία και θα παρέχει πιο ολοκληρωμένη φροντίδα, ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες, νομική συμβουλευτική και στήριξη μέχρι να καταδικαστεί ο δράστης.

Από 1η Οκτωβρίου, το Κέντρο θα συμπληρώσει τα 9 Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν ήδη στην Αττική στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Δικτύου Δομών της Γραμματείας Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Θα ενισχυθεί με κάποιες επιπλέον ειδικότητες και δεν θα ανανεώσει συμβάσεις σε άλλες που δεν είναι απαραίτητες. Θέλουμε όλους τους πόρους του προγράμματος να τους δώσουμε σε επαγγελματίες, σε επιστήμονες που θα παρέχουν υπηρεσίες στις ωφελούμενες και στα άτομα στα οποία θα έρθουν σε εμάς. Θέλουμε να τα υποστηρίξουμε ολιστικά και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές για τη σεξουαλική βία που έχουν υποστεί».

Για τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών

«Κανείς δεν φεύγει από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών και φυσικά δεν κλείνει. Οι φιλοξενούμενες, μεταφέρονται με ασφάλεια και με δική τους συναίνεση, σε κάποιο άλλο σημείο, μόνο για τον Αύγουστο, προκειμένου τα παιδιά τους να βρεθούν σε καλύτερο περιβάλλον, πιο πρόσφορο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μετά και από πρόταση της ειδικής επιστημονικής ομάδας του Δήμου. Προφανώς δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Από 1η Σεπτεμβρίου θα επιστρέψουν στον Ξενώνα».

Κάλυψη των αναγκών όλων των ευάλωτων ομάδων

«Βρήκαμε του πόρους, αναπτύσσουμε τα έργα και θα προσλάβουμε εξειδικευμένο προσωπικό για όλες τις δομές. Από τον Οκτώβριο θα αναπτύξουμε νέα κοινωνικά προγράμματα στον Δήμο Αθηναίων. Στόχος μας είναι η κάλυψη των αναγκών όλων των ευάλωτων ομάδων στην πόλη μας. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, απέκτησε πολύ εύκολα κοινωνικές δομές, με τη βοήθεια της κεντρικής κυβέρνησης, της παραχωρήθηκαν κτίρια. Εμείς, θέλουμε να λειτουργήσουν σωστά αυτές οι δομές με κόσμο , με επιστημονικό προσωπικό ώστε να αντιμετωπίζονται με τον πιο σωστό τρόπο οι άστεγοι, οι χρήστες, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες. Δεν αρκεί το κτιριακό απόθεμα. Πρέπει να δούμε πως λειτουργούν αυτές οι δομές γιατί ο κ. Μπακογιάννης δεν εξασφάλισε κοινοτικούς πόρους για καμία από αυτές και πρέπει τώρα εμείς να τους βρούμε ώστε να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα