back to top
28.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

28.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Β. Κόκκαλης: Η πανώλη εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας

Διαβάστε επίσης

«Το θέμα της πανώλης, δυστυχώς, εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα για τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας», δήλωσε στον Αθήνα 9,84 και στον Απόστολο  Χονδρόπουλο, ο βουλευτής Λάρισας και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , Βασίλης Κόκκαλης, σχετικά με την εξέλιξη της νόσου  των αιγοπροβάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες για την αντιμετώπισή της.

«Να διεξαχθεί  έρευνα για το πώς εισήλθαν τα μολυσμένα ζώα στη χώρα μας με σκοπό να μην κληθούμε και στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση. Επιπλέον, είναι επιτακτική η ανάγκη να διεκδικήσει η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι λόγω της καραντίνας στην οποία μπαίνουν τα ζώα, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε ζωοτροφές, επομένως ο κτηνοτρόφος χρειάζεται προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

«Να προχωρήσει η έρευνα και να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι»

«Πρέπει να προχωρήσει η έρευνα ώστε να μάθουν όλοι ποιοι ήταν αυτοί που έφεραν τα μολυσμένα ζώα. Η ιχνηλασιμότητα μπορεί να διαπιστωθεί. Δεν μας τιμά ως χώρα να μην εφαρμόζονται τα αυτονόητα και μάλιστα όταν η κτηνοτροφία κινδυνεύει με αφανισμό. Οι κτηνοτρόφοι έχουν άμεση ανάγκη στήριξης. Γι αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και στην ΕΕ για οικονομική στήριξη και ταυτόχρονα να συνδράμει τους κτηνοτρόφους και μέσω εθνικών πόρων. Ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας εξαρτάται από την κτηνοτροφία. Το 50% της παραγόμενης φέτας στην Ελλάδα προέρχεται από τη Θεσσαλία. Αντιλαμβάνεστε , λοιπόν, ότι πόσο σημαντική είναι για την περιοχή η κτηνοτροφία. Η κυβέρνηση πρέπει να το δει το θέμα  ως εθνικό και να διεκδικήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα κονδύλια τα οποία θα απαιτηθούν».

«Σοβαρή εθνική αγροτική πολιτική»

«Απαιτείται χάραξη σοβαρής εθνικής αγροτικής πολιτικής σε βάθος εικοσαετίας, αν θέλουμε να επιστρέψουν οι νέοι στη γη. Ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων των ζώων και για εκείνο του παραγωγικού μοντέλου και καλούμε και την κυβέρνηση, εάν τις θεωρεί , σωστές να τις εφαρμόσει. Να βάλουμε όλοι πλάτη. Όμως, θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε παράλειψη και αδιαφορία».

«Οι υποκλοπές είναι θέμα θεσμών»

«Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να ασχοληθεί με την υπόθεση των υποκλοπών. Οι υποκλοπές είναι θέμα θεσμών. Εμείς, ως αντιπολίτευση με την κοινή πρότασή μας, δεν καλούμε την Εισαγγελέα για απολογία αλλά για ενημέρωση. Εκτός και αν έτσι το εκλαμβάνουν από την κυβέρνηση επειδή είναι κάτι που θέλουν να αποφύγουν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τελειώσει και αυτό το θέμα. Εμείς, ασκούμε τα δικαιώματά μας για ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα. Δεν πρέπει να γίνουν θεσμική κανονικότητα οι παρακολουθήσεις, χωρίς αιτιολογία».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα