back to top
21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

21.7 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για κρατική αρωγή, στεγαστική συνδρομή, αποζημίωση οικοσκευών, καθώς και της κάλυψης των πρώτων αναγκών για τα νοικοκυριά που επλήγησαν από την μεγάλη φωτιά στη βορειοανατολική Αττική.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στους οικείους δήμους. Ταυτόχρονα ξεκινούν οι διαδικασίες και για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα αρμόδια τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες ανήκουν.

Για τις ζημιές στον πρωτογενή τομέα έχει ενεργοποιηθεί το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ.

Τις επόμενες ημέρες ενεργοποιείται η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την Αττική ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση. Το ποσό της πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με το αν τα κτίρια έχουν κηρυχθεί ακατάλληλα ή μερικώς κατοικήσιμα.

Λιγότερα από 100 φέρεται να είναι τα κτίρια που έχουν υποστεί καταστροφές από την μεγάλη πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, ενώ κάτω από το 10% της συνολικής καμένης έκτασης φέρεται να είναι δάσος, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που έγινε -όπως αναφέρουν πληροφορίες- στην διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, δυστυχώς με τις συνθήκες να γίνονται όλο και δυσκολότερες», ανέφερε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και την «πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων».

«Το θράσος και η ανευθυνότητα του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας όσα φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. Επίσης, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «για ακόμα μια φορά κρύφτηκε πίσω από τις «δύσκολες συνθήκες». «Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, η φράση που περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξής: κάθε χρόνο και χειρότερα, σε όλους τους τομείς. Κάθε μέρα και πιο επικίνδυνοι», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν ο Πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την καταστροφική πυρκαγιά που από τον Βαρνάβα έφτασε να σβήσει στο Χαλάνδρι, δηλώνει ικανοποιημένος, τότε μόνο ένα σχόλιο απομένει: Ανεπαρκής, αμετροεπής και αλαζόνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Η τεράστια καταστροφή στη Βόρεια και Ανατολική Αττική και η επέκταση της φωτιάς στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας, σηματοδοτεί την πλήρη χρεοκοπία του κυβερνητικού σχεδιασμού που διαφημίστηκε με μεγαλοστομίες και τελικά θάφτηκε στις στάχτες», υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

« … αντί να πανηγυρίζει και να αυτοθαυμάζεται προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, ο κ Κικίλιας θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να τον έχει αποπέμψει», υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Την ίδια ώρα, μαίνεται η αντιπαράθεση Κασσελάκη – Μαρινάκη για τα εναέρια μέσα που συμμετείχαν στην επιχείρηση πυρόσβεσης.

«Να αφήσουν τους πίνακες και να μας δείξουν το βίντεο που είδα με τα μάτια μου», υπογραμμίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ψεύδεται για τα αεροσκάφη που δήθεν πετούσαν.

«Αυτό που είναι ανεπίτρεπτο είναι να αμφισβητεί τη γνησιότητα δημόσιων εγγράφων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «διασπείρει εν γνώσει του ψευδείς ειδήσεις, προκαλώντας φόβο στην κοινή γνώμη και ξεπερνώντας κάθε όριο».

Για απαράδεκτο εμπαιγμό κατηγορεί την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ο δήμος Αθηναίων σχετικά με το πρόγραμμα πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΥΠΑ ενώ είχε εγκρίνει τον Μάιο την πρόσληψη 72 ατόμων και ο δήμος είχε δεσμεύσει τις σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του, στις 8 Αυγούστου και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, ενημέρωσε ότι το πρόγραμμα δεν θα προχωρήσει.

Ο δήμος Αθηναίων κάνει λόγο για ακατανόητη απόφαση της Δ.ΥΠ.Α. με την οποία στερείται η δυνατότητα εργασίας σε 72 δικαιούχους καθώς και η ενίσχυση του Δήμου με απαραίτητο εργατικό δυναμικό σε κρίσιμες υπηρεσίες του.

Επαναλειτουργούν από σήμερα οι Παιδικές Κατασκηνώσεις στον Άγιο Ανδρέα Αττικής καθώς έχουν διασφαλιστεί πλέον ασφαλείς συνθήκες διαμονής.

Συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα η ομαδάρχισσα του 8χρονου κοριτσιού που βρήκε τραγικό θάνατο χθες το απόγευμα σε πισίνα κατασκήνωσης στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Στην διεθνή επικαιρότητα:

Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ, εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν για την πρόσφατη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. «Στον αέρα» και ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για τις 15 Αυγούστου.

Σε αυτό το φόντο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν εκτίμησε χθες, ότι ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα θα μπορούσε να αποτρέψει την επίθεση του Ιράν. Πάντως , σύμφωνα με το Ρόυτερς, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανέβαλε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή .

Η εισβολή ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ έχει δημιουργήσει «πραγματικό δίλημμα» στον Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας για πρώτη φορά δημοσίως την αιφνιδιαστική διείσδυση ουκρανών στρατιωτών στο ρωσικό έδαφος.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει συλλάβει πάνω από 1.000 άτομα τα οποία φέρονται να ενεπλάκησαν σε ταραχές που οργανώθηκαν σε βάρος μεταναστών και μουσουλμάνων και ακολούθως σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις. Οι ταραχές, οι πιο εκτεταμένες στη χώρα εδώ και 13 χρόνια, ξέσπασαν μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών στη βορειοδυτική Αγγλία, σε επίθεση με μαχαίρι σε σχολή χορού, και τις ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ύποπτος για το έγκλημα ήταν εξτρεμιστής μουσουλμάνος που βρισκόταν παράνομα στη Βρετανία.

Στην αθλητική σας ενημέρωση:

Την ήττα με σκορ 4-3 από τη Μάλμε στην παράταση γνώρισε ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα και αποκλείστηκε από το Champions League, καθώς η σουηδική ομάδα κατάφερε να ανατρέψει το 2-2 του πρώτου αγώνα.

Πλέον οι Θεσσαλονικείς θα συνεχίσουν στο Europa League, όπου στα πλέι οφ θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του αγώνα Τσέλιε- Σάμροκ Ρόβερς.

Και ο καιρός: Αίθριος προβλέπεται σήμερα στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 38 βαθμούς Κελσίου. 30 βαθμοί αυτήν την ώρα στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα