back to top
20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Τον Σεπτέμβριο η συζήτηση στη Βουλή για τον απολογισμό των καταστροφικών πυρκαγιών, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι η διαδικασία θα γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τον συγκεκριμένο μήνα, ώστε να γίνει και ο σχετικός απολογισμός, “επί τη βάσει στοιχείων και πραγματικών δεδομένων και όχι με πολιτικά τσιτάτα”.

Την αεροπορική βάση Ελευσίνας, όπου εδρεύουν πυροσβεστικά αεροσκάφη, επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός, που ευχαρίστησε τους πιλότους για το δύσκολο έργο τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η πολιτεία προσπαθεί να γίνει καλύτερη και πως σε μια εποχή κλιματικής κρίσης χρειάζεται μια συνολική προσπάθεια. «Και από όποια αστοχία μας ή από όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο», όπως είπε.

Αναφέρθηκε και στην προμήθεια των νέων Canadair 515, τονίζοντας ότι “κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα φέρουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

“Έχουμε υπογράψει τη σχετική σύμβαση” πρόσθεσε, και απαντώντας στην κριτική ότι έπρεπε να έχουν παραληφθεί νωρίτερα σημείωσε πως τα αεροπλάνα αυτά δεν παράγονται και πρέπει να υπάρχει μία μεγάλη παραγγελία για να μπορέσουν να μπουν μπροστά.

Έως τις 21 Αυγούστου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα μέτρα στήριξης στους πυρόπληκτους από τη φωτιά στην Αττική δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, οι πληγέντες μπαίνοντας στην πλατφόρμα arogi.gov.gr θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με το αν τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα ή κίτρινα.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μπορεί να γίνει από σήμερα στους Δήμους Μαραθώνος, Ωρωπού, Διονύσου, Παλλήνης, Ραφήνας Πικερμίου, Πεντέλης, Βριλήσσιων, Χαλανδρίου και Μεγαρέων.

Ταυτόχρονα ξεκινούν οι διαδικασίες και για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα αρμόδια τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες ανήκουν.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες προβλέπεται και η αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες . Αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας athina984.gr.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την καταστροφή στην Αττική εντείνονται.

Για αλαζονεία, έπαρση και επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας από πλευράς κυβέρνησης και πρωθυπουργού, κάνει λόγο σε νέα ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το νέο αφήγημα Μητσοτάκη: Θα λέμε πόσο πετύχαμε για να ξεχάσουν πόσο αποτύχαμε» τονίζει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τις ευθύνες για το “επιτελικό” μπάχαλο των κυβερνήσεων του τις φέρει αποκλειστικά και ακέραια ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ήρθε η ώρα να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, επισημαίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης.

«Κανείς δε μπορεί να αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή και το ότι κάθε καλοκαίρι θα έχουμε πυρκαγιές, δεν είναι όμως αποδεκτό να φτάνουν λίγα μέτρα από την Αθήνα», τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με ανακοινώσεις τους και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική, την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου» ζητεί το ΚΚΕ με ερώτησή του στη Βουλή.

Εργαειοποίηση της πυρκαγιάς καταλογίζει στην αντιπολίτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ανησυχία προκαλεί η επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων οκτώ ετών στην Αττική. Σύμφωνα με τις αναφορές από τον Κοπέρνικο και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές που παρουσιάζει το meteo.gr, από το 2017 μέχρι και χθες 13 Αυγούστου, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα δασικής γης.

Σε άλλες ειδήσεις από την εσωτερική επικαιρότητα… σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι Αρχές για το θάνατο 8χρονης χθες σε ιδιωτική κατασκήνωση στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Πρόκειται για τον αρχηγό και την ομαδάρχισα της κατασκήνωσης. Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της κατασκήνωσης εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια του παιδιού υποστηρίζοντας ότι με κάθε τρόπο θα συνδράμουν τις αρχές για τη διερεύνηση των συνθηκών.

Συνελήφθη 36χρονος για διευκόλυνση εισόδου ατόμων που δεν διέθεταν εισιτήριο στο γήπεδο της Τούμπας, στον χθεσινό αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Μάλμε.

Παράλληλα, δεν επετράπη η είσοδος σε τρία άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν στο γήπεδο, επιδεικνύοντας το ίδιο εισιτήριο.

Το Κίεβο έχει θέσει το θέμα των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία “σε μακρά παύση” με την επίθεσή του στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, δήλωσε σήμερα ειδικός απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, η ρωσική Εθνοφρουρά ανακοίνωσε ότι έλαβε επιπλέον μέτρα για τη φύλαξη του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ.

Γερμανική αεροπορική βάση, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο της Κολωνίας, σφραγίσθηκε σήμερα, καθώς οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο να υπέστη σαμποτάζ το σύστημα υδροδότησης. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, που αποκάλυψε το θέμα, στη βάση υπηρετούν 4.300 στρατιωτικοί και 1.200 μέλη πολιτικού προσωπικού. Στην ίδια βάση σταθμεύει και ο στόλος των στρατιωτικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται για τα ταξίδια του καγκελαρίου και των υπουργών.

Και ο καιρός: Βοριάδες τοπικά ως 6 μποφόρ στα ανατολικά της Αττικής και θερμοκρασία στην Αθήνα ως 38 βαθμούς Κελσίου. 36 βαθμοί αυτήν την ώρα στο Γκάζι.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα