back to top
33.6 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

33.6 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

Γ. Hλίας: Καταγγελίες κατοίκων του Βαρνάβα ότι κρίθηκαν “πράσινα” κατεστραμμένα σπίτια για να μην αποζημιωθούν

Διαβάστε επίσης

Μήνυμα για τάχιστη αποκατάσταση των καταστροφών από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική, στέλνουν οι πληγέντες, εν αναμονή της ευρείας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό στην Πεντέλη με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, του περιφερειάρχη Αττικής και δημάρχων,  προκειμένου να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων και την πορεία αποκατάστασης των διαλυμένων υποδομών και του περιαστικού δάσους.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΟΤΙ ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΜΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΑ ΣΠΙΤΙΑ -ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ- ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει μέσω του Αθήνα 984 ο Γιώργος Ηλίας, πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα– της περιοχής από όπου ξεκίνησε η τεράστια φωτιά- επικαλούμενος καταγγελίες κατοίκων ότι κρίθηκαν μη κατεδαφιστέα σπίτια, αν και είχαν μεγάλες ζημιές, προκειμένου  να μην καταβληθούν αποζημιώσεις.

«Πολλά σπίτια κρίθηκαν “πράσινα” και κατάλληλα για διαμονή από τις τρείς επιτροπές, που πραγματοποιούν τον σχετικό έλεγχο. Εμείς, θα αντιδράσουμε ως κοινότητα. Θα οργανώσουμε επιτροπή αγώνα, θα υποβάλλουμε ενστάσεις για τον αποχαρακτηρισμό των σπιτιών. Δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτή η κατάσταση. Εκτός από τις κατοικίες έγιναν παρανάλωμα δίκτυα και καλλιέργειες.. Όλοι έχουμε πληγεί, άλλοι λιγότερο άλλοι πιο πολύ. Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ για να δούμε τι ποσοστό ζημιών θα μας βγάλει, αλλά και την βοήθεια της Περιφέρειας, γιατί αδυνατούμε να καλύψουμε με δικά μας έξοδα όσα πρέπει να γίνουν» τονίζει μιλώντας στον Γιάννη Λαυράνο.

ΔΑΙΔΑΛΩΔΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΔΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Και αυτή είναι μόνον η μία πλευρά του προβλήματος, αφού εκτός από το πλιάτσικο,  οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την γραφειοκρατία.      

«Είναι δαιδαλώδεις οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις…Παρότι υποστηρίζεται πως η γραφειοκρατία έχει περιοριστεί, μάλλον είναι το ίδιο το Κράτος που την δημιουργεί. Άλλο είναι το πρόγραμμα Αρωγή, άλλο του ΕΛΓΑ, διαφορετικό των εθελοντών, με αποτέλεσμα να χρειάζονται χιλιάδες δικαιολογητικά προκειμένου να γίνει η δουλειά...Σε  πρώτη φάση, θα μπορούσε να είχε πιστωθεί  κάποιο ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πυρόπληκτων και μετά να προχωρήσει η διαδικασία, ανάλογα με τα πορίσματα  των επιτροπών και τη ζημιά που έχει υποστεί καθένας.  Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και εκνευρισμένος με όλα αυτά που χρειάζεται να κάνει  μέσα  στην μαυρίλα και τα αποκαΐδια».

ΟΣΜΗ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ

Κάτοικοι διαμαρτύρονταν έξω από το κοινοτικά κατάστημα Βαρνάβα για το ότι ενώ περίμεναν, μετά από ραντεβού, τα κλιμάκια αποτίμησης των ζημιών, τα έβλεπαν να επισκέπτονται άλλα σπίτια, παρότι είχε προγραμματιστεί σειρά για την αυτοψία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βαρνάβα Γιώργο Ηλία, όλο το βάρος της διαδικασίας το επωμίστηκαν ο ίδιος και μία γραμματέας, εξαιτίας των αλλαγών του Καλλικράτη.    

«Βάλαμε πλάτη, κάναμε κατάλογο με τα ονόματα ανθρώπων που ερχόντουσαν από την Αθήνα για να δείξουν τα σπίτια τους στις επιτροπές. Όταν όμως,  μετά από πολύωρη καθυστέρηση, ζήτησα να πληροφορηθώ τι συμβαίνει, μου ειπώθηκε ότι παρενέβη κάποιος από τον Δήμο ώστε να αλλάξει η σειρά του ελέγχου.. Απαράδεκτο, δεν μπορώ ακόμα να συνέλθω» είπε.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του στο σταθμό της πόλης ζήτησε αποζημιώσεις στο 100% σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να ανοίξουν όλοι οι αγροτικοί δρόμοι που έχουν να συντηρηθούν τουλάχιστον μια 15ετία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα