back to top
32.7 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

32.7 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024

Προέλαση Ουκρανών στο Κουρσκ – Ισχυρή αντεπίθεση των Ρώσων στο ανατολικό μέτωπο

Διαβάστε επίσης

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την πίεση στο ανατολικό μέτωπο κυρίως στο τμήμα της πρώην ουκρανικής περιφέρειας του Ντόνετσκ, το οποίο παραμένει υπό ουκρανική κατοχή.

Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Ζελένσκι τα πράγματα είναι δύσκολα κοντά στον στρατηγικό κόμβο εφοδιασμού του Ποκρόφσκ, αλλά και κοντά στο Τορέτσκ, στην επαρχία του Κραματόρσκ, όπου έχει μεταφερθεί από το 2014 η πρωτεύουσα της περιφέρειας.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού στο Ποκρόφσκ έχουν αναφερθεί από το πρωί 34 πολεμικές συγκρούσεις. Βορειότερα στο Τορέτσκ αναφέρθηκαν 14 συγκρούσεις. Στην ίδια περιοχή, την περιφέρεια του Κραματόρσκ, εκρήξεις σημειώθηκαν στο Χίρνικ, ενώ από βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ένας άνθρωπος στην Κοστιαντίνιφκα.

Στη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία των ομάδων στρατευμάτων με τις επωνυμίες “Μπέλγκοροντ”, “Μπριάνσκ” και “Κουρσκ”, οι οποίες αντιστοιχούν στις τρεις παραμεθόριες περιφέρειες που δέχονται επιθέσεις από την Ουκρανία. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Άμυνας, ο αναπληρωτής του, Γιουνούς-Μπεκ Γιεβκούροφ, διορίστηκε αναπληρωτής επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου για τη στρατιωτική ασφάλεια στις παραμεθόριες περιοχές και βρίσκεται ήδη στο Κουρσκ.

Εντωμεταξύ, ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν σε βάθος 28-35 χιλιομέτρων στη περιοχή Κουρσκ και ότι ελέγχουν πλέον 1263 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε αυτή τη ρωσική περιφέρεια. Στη δήλωσή του, που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση, ο Ολεξάντρ Σίρσκι ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία στέλνει επιπλέον στρατεύματα και στην περιοχή Ποκρόφσκ στην περιφέρεια του Ντόνετσκ.

Πριν από λίγο, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις σε τέσσερις κοινότητες στο Κουρσκ, καθώς και ότι κατέλαβαν έναν στρατηγικής σημασίας κόμβο, την πόλη Νιου Γιορκ στην ανατολική Ουκρανία. Αν η κατάληψη της Νιου Γιορκ επιβεβαιωθεί από την Ουκρανία, θα σηματοδοτήσει άλλη μια επιτυχία της Μόσχας στην προσπάθειά της να καταλάβει ολόκληρη της επαρχία του Ντονέτσκ.

Ευάγγελος Σαρακινός 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα