back to top
30.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

30.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Ο Μόντι έφθασε στη Βαρσοβία, προτού μεταβεί στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έφθασε στην Πολωνία για διήμερη επίσκεψη προτού μεταβεί στην Ουκρανία όπου λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε προκαλέσει την οργή του Κιέβου γιατί αγκάλιασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Μόσχα.

Ο Μόντι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας που μεταβαίνει στην Ουκρανία και ο πρώτος τα τελευταία 45 χρόνια που μεταβαίνει στην Πολωνία – ακλόνητο σύμμαχο του Κιέβου.

«Μόλις προσγειώθηκα στην Πολωνία. Περιμένω με ανυπομονησία τα επόμενα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Η επίσκεψη αυτή θα δώσει ώθηση στις σχέσεις μεταξύ της Ινδίας και της Πολωνίας και θα είναι επωφελής για τις δύο χώρες μας», έγραψε ο Μόντι στα πολωνικά και στα αγγλικά στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ.

Ο Ινδός πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και με τον πρόεδρο Αντρζέι Ντούντα.

Η Πολωνία «χρειάζεται μια βιώσιμη συνεργασία με την Ινδία», είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βλαντισλάβ Κοσινιάκ-Καμίς στους δημοσιογράφους ενόψει της επίσκεψης του Μόντι.

Σήμερα, ο Μόντι αναμένεται να συζητήσει με μέλη της ινδικής κοινότητας στην Πολωνία και να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο ενός παλαιού μαχαραγιά του Ναβαναγκάρ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φιλοξένησε στο σπίτι του 1.000 ορφανά από την Πολωνία.

Την Παρασκευή, ο Ινδός πρωθυπουργός αναμένεται να πάει στην Ουκρανία όπου είναι προγραμματισμένη μια συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ενόψει της αναχώρησής του σήμερα από την Ινδία, ο Μόντι απηύθυνε έκκληση για «επιστροφή στην ειρήνη». «Ως φίλος και εταίρος, ελπίζουμε στην ταχεία επιστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας διατηρεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των γερών ιστορικών δεσμών της χώρας του με τη Μόσχα και της αναζήτησης στενότερων συνεργασιών στον τομέα της ασφάλειας με τις δυτικές χώρες, ως προπύργιο έναντι του Κινέζου περιφερειακού αντιπάλου της.

Ο Μόντι απέφυγε να καταδικάσει ρητά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από την αρχή της σύγκρουσης, τον Φεβρουάριο του 2022, προσκαλώντας τις δύο εμπόλεμες πλευρές να διευθετήσουν τις διαφορές τους με τον διάλογο.

Η Ινδία απείχε από τις ψηφοφορίες για τις αποφάσεις του ΟΗΕ που ήταν εχθρικές προς τη Μόσχα.

Με την ευκαιρία της πρώτης του επίσκεψης στην Ουκρανία, ο Μόντι προτίθεται να συζητήσει με τον Ζελένσκι για «προοπτικές ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης που μαίνεται στην Ουκρανία” καθώς και για την “εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ της Ινδίας και της Ουκρανίας».

Η παραμονή του Μόντι στη ρωσική πρωτεύουσα στις αρχές Ιουλίου πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τα ρωσικά πλήγματα εναντίον πόλεων της Ουκρανίας, τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο.

Την προηγουμένη, ο Μόντι είχε φωτογραφηθεί την ώρα που αγκάλιαζε τον Ρώσο πρόεδρο, κάτι που είχε προκαλέσει την οργή του Ουκρανού προέδρου.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα