back to top
34.2 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

34.2 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

Καθ’ οδόν προς το Κίεβο, ο Ινδός πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι προκρίνει από την Βαρσοβία «τον διάλογο και την διπλωματία» για την επίλυση των διαφορών και δηλώνει ότι «μία σύγκρουση ποτέ δεν μπορεί να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης», εν όψει της αυριανής του επίσκεψης στο Κίεβο.

Ο Μόντι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας που επισκέπτεται την Πολωνία σε διάστημα 45 ετών.

«Η Ινδία είναι κατηγορηματικά πεπεισμένη ότι κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Μόντι κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ στην πολωνική πρωτεύουσα.

«Υποστηρίζουμε τον διάλογο και την διπλωματία για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας μόλις καταστεί δυνατό. Και γι’ αυτό, η Ινδία είναι έτοιμη για προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια με τις φίλες χώρες».

Ο Ντόναλντ Τουσκ από την πλευρά του εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόθεση του ινδού πρωθυπουργού «να δεσμευθεί προσωπικά για ειρηνικό, δίκαιο και γρήγορο τέλος στον πόλεμο», την στιγμή μάλιστα που ο Ναρέντρα Μόντι θα επισκεφθεί αύριο το Κίεβο.

«Η Ιστορία έχει διδάξει και τις δύο χώρες μας για την σημασία του σεβασμού των κανόνων, των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας», πρόσθεσε ο πολωνός πρωθυπουργός.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους στον στρατιωτικό, τον αγροτικό τομέα και τον τομέα της πράσινης ενέργειας. Πριν από την αναχώρησή του για το Κίεβο, ο Ναρέντρα Μόντι θα συναντηθεί με εκπροσώπους των πολωνικών επιχειρηματικών κύκλων.

Με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψής του στην Ουκρανία, ο ινδός πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «τις προοπτικές ειρηνικής διευθέτησης του πολέμου», καθώς και «την ενίσχυση της φιλίας ανάμεσα στην Ινδία και την Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου της Ουκρανίας κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Μόσχα στις αρχές του Ιουλίου που συνέπεσε με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων που προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και έπληξαν και το παιδιατρικό νοσοκομείο του Κιέβου. Φωτογραφίες τον έδειχναν σε χειραψία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ινδία φροντίζει να διατηρεί μία εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στους ιστορικούς της δεσμούς με την Ρωσία και αναζητεί εταίρους στο τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δυτικών χωρών, ως ανάχωμα απέναντι στον περιφερειακό της ανταγωνιστή, την Κίνα.

Ο Μόντι έχει αποφύγει να καταδικάσει απερίφραστα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Ινδία απέχει μέχρι στιγμής στις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ επί αποφάσεων εχθρικών προς την Μόσχα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα