back to top
36.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

36.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

Σικελία: Έρευνα για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» ξεκίνησαν οι αρχές για το ναυάγιο

Διαβάστε επίσης

Ιταλοί διασώστες δύτες εντόπισαν τη σορό της τελευταίας αρνούμενης του ναυαγίου του σούπερ γιοτ Bayesian ανοικτά των ακτών της Σικελίας, ανακοίνωσε η ιταλική ακτοφυλακή.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για την κόρη του βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς, την Χάνα. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ότι πρόκειται για την κόρη του Μάικ Λιντς, εκείνη ήταν το τελευταίο αγνοούμενο άτομο του ναυαγίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos, βρέθηκε στο εσωτερικό του γιοτ.

Η επίσημη αναγνώριση των νεκρών και οι νεκροψίες θα ξεκινήσουν μετά την μεταφορά και του τελευταίου θύματος στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, οι ιταλικές αρχές γνωστοποίησαν πως ξεκίνησαν έρευνα για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά τη βύθιση του σούπερ γιοτ.

Το υπό βρετανική σημαία ιστιοφόρο γιοτ Bayesian, μήκους 56 μέτρων, που μετέφερε 22 επιβάτες και πλήρωμα, είχε αγκυροβολήσει ανοικτά του λιμανιού του Πορτιτσέλο, κοντά στο Παλέρμο, όταν ανατράπηκε και βυθίστηκε εν μέσω σφοδρής καταιγίδας τα χαράματα της Δευτέρας.

Τα ναυάγιο βρίσκεται στον βυθό σε βάθος πενήντα μέτρων. Η ιταλική πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις έρευνας ήταν μακρές και δύσκολες. Σε αυτές συμμετείχαν περισσότερα από 400 άτομα, ανάμεσά τους και 28 ειδικευμένοι δύτες.

Πέντε σοροί ανασύρθηκαν την Τετάρτη και χθες, Πέμπτη, από το εσωτερικό του γιοτ. Η σορός του σεφ που εργαζόταν στο γιοτ, του Ρεκάλντο Τόμας, βρέθηκε στην θάλασσα κοντά στον τόπο του ναυαγίου.

Δικαστική έρευνα διεξάγεται για την βύθιση του γιοτ, που έχει εκπλήξει τους ειδικούς που θεωρούν ότι ένα σκάφος σαν το Bayesian, κατασκευασμένο από την περίφημη ναυπηγική εταιρεία Perini, θα έπρεπε να έχει αντέξει την καταιγίδα.

Ο πλοίαρχος του γιοτ, ο Τζέιμς Κάτφιλντ, τα οκτώ μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες που επέζησαν ανακρίθηκαν, αλλά δεν έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις. Οι εισαγγελικές αρχές θα δώσουν συνέντευξη Τύπου αύριο.

Σε κατάσταση σοκ η οικογένεια Λιντς

Η οικογένεια του βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς είναι συντετριμμένη και βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, δηλώνει εκπρόσωπος της οικογένειας σε ανακοίνωση.

«Η οικογένεια Λιντς είναι συντετριμμένη και σε κατάσταση σοκ. Της συμπαραστέκονται συγγενείς και φίλοι», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

«Οι σκέψεις τους βρίσκονται σε αυτούς που επλήγησαν από την τραγωδία. Θα ήθελαν να ευχαριστήσουν ειλικρινά την ιταλική ακτοφυλακή, τις υπηρεσίες επείγουσας αρωγής και όσους βοήθησαν στην επιχείρηση διάσωσης. «Η μόνη τους επιθυμία τώρα είναι να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά τους σε αυτήν την ώρα της απερίγραπτης οδύνης».

Πολύπλοκη και δαπανηρή επιχείρηση η ανέλκυση

Ο Τζιοβάνι Κονσταντίνο, επικεφαλής της The Italian Sea Group, ιδιοκτήτρια της Perini, δήλωσε στο Reuters ότι το ναυάγιο ήταν αποτέλεσμα σειράς «αχαρακτήριστων, παράλογων σφαλμάτων» που έγιναν από το πλήρωμα και απέκλεισε κατασκευαστικά ελαττώματα.

Η ανέλκυση του Bayesian, που βρίσκεται πεσμένο στην δεξιά του πλευρά ανέπαφο στον βυθό, μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα ώστε να διαπιστωθεί τι συνέβη, αλλά η επιχείρηση θα είναι πολύπλοκη και δαπανηρή.

Ο Νικ Σλόουν, ο νοτιοαφρικανός μηχανικός που ηγήθηκε της επιχείρησης ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia που ναυάγησε το 2012, δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι η επιχείρηση μπορεί να κοστίσει μέχρι και 15 εκατομμύρια ευρώ.

Δήλωσε στην La Repubblica ότι η ανέλκυση του γιοτ θα χρειασθεί έξι έως οκτώ εβδομάδες, μαζί με τις προπαρασκευαστικές εργασίες, και θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στα μέσα του Οκτωβρίου, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους. Η ανέλκυση του γιοτ πρέπει να γίνει «πολύ, πολύ αργά» και μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες, είπε.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα