back to top
33.6 C
Athens
Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024

33.6 C
Athens
Δευτέρα, 26 Αυγούστου, 2024

Ν. Σπανάκης: Επαγρύπνηση για την πρόληψη της διασποράς της Mpox μέσω εμβολιασμού για την ευλογιά

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία σε όλον τον κόσμο προκαλεί η εξάπλωση του νέου στελέχους της Mpox, πιο γνωστής ως «ευλογιά των πιθήκων», καθώς φαίνεται να μεταδίδεται ταχύτατα και να δημιουργεί σοβαρές λοιμώξεις. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην κεντρική Αφρική με επίκεντρο της επιδημίας τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο και οι χώρες της Δύσης δεν είναι άτρωτες κι αν δεν ανακοπεί η ραγδαία μετάδοση του ιού, το γεωγραφικό αποτύπωμα της επιδημίας θα επεκταθεί περαιτέρω.

Για αυτό απαιτείται συντονισμένη, διεθνής αντίδραση, όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Έχοντας βέβαια την εμπειρία του covid-19, είμαστε πιο ενημερωμένοι σχετικά με τους ιούς, είναι όμως ευκολότερο να φοβηθεί ο κόσμος για επικείμενη έλευση μιας νέας πανδημίας.

Ο Νίκος Σπανάκης, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στον Αθήνα 984 και στην Τασούλα Επτακοίλη τα βασικά χαρακτηριστικά της mpox, καθώς και σε τι αποσκοπεί η «κατάσταση συναγερμού» που έχει κηρύξει ο ΠΟΥ.

*Για την ευλογιά των πιθήκων (mpox) ανησυχώ περισσότερο ως επαγγελματίας της Υγείας και λιγότερο ως πολίτης

«Δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας. Για την ευλογιά των πιθήκων (mpox) ανησυχώ περισσότερο ως επαγγελματίας της Υγείας και λιγότερο ως πολίτης. Οι ανακοινώνεις από πλευράς ΠΟΥ γίνονται κυρίως για να κινητοποιηθούν οι επαγγελματίες υγείας και τα αντίστοιχα συστήματα πολλών χωρών ειδικά γι’ αυτό το νέο στέλεχος ευλογιάς των πίθηκων ή των ανθρώπων».

*Μεμονωμένα κρούσματα παγκοσμίως εξ αιτίας της ανθρώπινης κινητικότητας

«Ο ιός θα αρχίσει να δίνει μεμονωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο λόγω της κινητικότητας των ανθρώπων από χώρα σε χώρα. Την προηγούμενη διετία είχαμε εξάπλωση προς τα δυτικά της Μαύρης Ηπείρου και τώρα ένα λίγο διαφορετικό στέλεχος επεκτείνεται στις χώρες της ανατολικής Αφρικής, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να φτάσει στη Δύση μέσω εισαγόμενων κρουσμάτων, όπως έγινε στη Σουηδία».

*Επαγρύπνηση και όχι σύγχυση για την πρόληψη της διασποράς μέσω εμβολιασμού

«Στο στέλεχος του ιού mpox που εμφανίστηκε στο Κονγκό παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας έως και 10% μεταξύ όσων προσβάλλονται. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, απλά να είμαστε σε επαγρύπνηση στη Δύση ώστε τα συστήματα Υγείας να αναγνωρίζουν τις κλινικές εκδηλώσεις του ιού και να προλάβουμε να αναχαιτίσουμε τη διασπορά. Νομίζω ότι θα προλάβουμε…. Ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός. Πρόκειται για έναν σταθερό ιό, που δε μεταλλάσσεται συχνά και ως εκ τούτου δεν δίνει πολλά στελέχη. Η ανοσία που επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού με το στέλεχος της δαμαλίτιδας (ευλογιά των βοοϊδών) είναι σε πολύ καλά ποσοστά και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

*Άγνωστο το ποσοστό ανοσίας των εμβολιασμένων έως το 1980 με το στέλεχος της δαμαλίτιδας – Ίσως χρειαστεί αναμνηστική δόση

«Δεν έχουν γίνει μελέτες για να ξέρουμε αν διατηρούν επαρκές επίπεδο ανοσολογικής αντίδρασης όσοι έχουν εμβολιαστεί για τον ιό της ευλογιάς στην Ελλάδα μέχρι το 1980 οπότε σταμάτησε ο εμβολιασμός. Θεωρητικά ενδέχεται να υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να κριθεί επαρκές, ίσως να χρειαστεί αναμνηστική δόση. Επίσης είναι μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων στην Ελλάδα».

(Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι το εμβόλιο Jynneos έναντι της Μpox, είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας, από τις 22 Ιουλίου 2024. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Το εμβόλιο συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που ανήκουν στις εξής κατηγορίες υψηλού κινδύνου: Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (τουλάχιστον ένα) τους τελευταίους 3 μήνες.

Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες). Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου. Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες. Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Πάντως, δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι όταν προσέρχονται για εμβολιασμό έναντι του mpox).

*Ο κορονοϊός είναι εδώ και θα μείνει, πρόσθεσε συνεχίζοντας ο καθηγητή κ Σπανάκης

«Δεν πρόκειται να φύγει ο κορονοϊός. Θα δίνει κρούσματα καθώς έχει να κάνει με τις συνήθειες του ξενιστή, δηλαδή των ανθρώπων. Όσο προχωράμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις θα αυξάνεται η μετάδοση του ιού και δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Καλό είναι να προσέχουμε όσο γίνεται περισσότερο και να μη μεταδίδουμε τον ιό σε ηλικιωμένους και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο. Μπορεί να μην προσφέρεται 100% προστασία, αλλά ο εμβολιασμός βοηθά να αποφύγουμε τουλάχιστον τη βαριά νόσηση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα