back to top
25.4 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

25.4 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 09:00

Διαβάστε επίσης

Την δημιουργία ενιαίου συστήματος «Τειρεσίας» για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διόγκωση των οφειλών, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης προκαλεί οικονομική αιμορραγία στον ΕΦΚΑ.

Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν αγγίξει τα 48 δις ευρώ,

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι χρέη ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο του ΚΕΑΟ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Σε ισχύ από αύριο Τετάρτη το «καλάθι του μαθητή» την ώρα τα σχολικά στα ράφια καταγράφουν ανατιμήσεις που αγγίζουν και το 22%, εκτροχιάζοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις καταναλωτικές ενώσεις το αυξημένο μεταφορικό κόστος μετακυλύεται στις τιμές καθώς

η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών ειδών εισάγονται από την Κίνα και οι μεταφορές έχουν πληγεί από τις επιδρομές των ανταρτών Χούθι στα εμπορικά πλοία.

Στο «καλάθι του μαθητή» που θα είναι διαθέσιμο στα καταστήματα από αύριο έως και τις 15 Οκτωβρίου εντάσσονται μεταξύ άλλων, σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια/μπλοκ και γραφική ύλη. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό στην ιστοσελίδα μας athina984.gr.

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στις 11 το πρωί θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα Περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης και θα παρουσιάσει την ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης των έργων Erga.gov.gr. Ακολούθως θα συναντηθεί με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς καθώς και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του απηύθυνε έκκληση για εσωκομματικό κατευνασμό, υπογραμμίζοντας ότι ο δημόσιος διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει νοσηρός.

Επίσκεψη στην Καστοριά πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Στις 20:30 θα μιλήσει σε στελέχη του κόμματος στο ξενοδοχείο Έσπερος.

Η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 200 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων και σημαντικές ζημιές σε ενεργειακές υποδομές, σε μια επίθεση που χαρακτηρίστηκε η «πιο μαζική» επίθεση όλου του πολέμου από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου αεροπορίας της Ουκρανίας, τον Μικόλα Όλεστσουκ. Αρκετά τμήματα του Κιέβου έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό.

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε τα πλήγματα χαρακτηρίζοντάς τα «σκανδαλώδη», ενώ το Λονδίνο τα χαρακτήρισε «δειλά». Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «αποπειράται να καταστρέψει την ηλεκτροδότηση» της Ουκρανίας.

Δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθυμίου Λέκκα, η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε επτά λεπτά πριν από τις 11 χθες το βράδυ με επίκεντρο 7 km ανατολικά από τα Βασιλικά της Εύβοιας. Ακολούθησαν περί τους 18 ασθενείς μετασεισμούς. Ο αρχικός σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Αθήνας. «Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

 

Πειθαρχικές διώξεις ασκεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε βάρος της δημάρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά και ενός αντιδημάρχου που εμπλέκεται στην υπόθεση αδειοδότησης και ελέγχου του λούνα παρκ, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης.

Τις προσεχείς ημέρες θα κληθούν και οι δύο να δώσουν εξηγήσεις και να αποφασιστεί αν θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα σε βάρος τους. Παράλληλα, έχουν διαταχθεί τρεις εισαγγελικές έρευνες.

Η πρώτη αφορά στον ιδιοκτήτη και στον χειριστή του παιχνιδιού από το οποίο έπεσε ο 19χρονος, η δεύτερη στις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε το λούνα παρκ και η τρίτη στις πιστοποιήσεις καταλληλότητας που έλαβε η επιχείρηση για να λειτουργήσει.

Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί ο 44χρονος ο οποίος κατηγορείται για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της 16χρονης φίλης του γιού του στον Κολωνό. Ο πατέρας της ανήλικης κατήγγειλε ότι ο 44χρονος είχε προβεί τουλάχιστον δέκα φορές σε κακοποιητικές πράξεις σε βάρος της. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και διατείνεται ότι διατηρούσε σχέση με την ανήλικη.

Σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών που χθες το μεσημέρι ξυλοκόπησαν και τραυμάτισαν έναν άνδρα στα ΚΤΕΛ Κηφισού για μία κούρσα ενώ έσπειραν τον πανικό πυροβολώντας στον αέρα. Πρόκειται για επαγγελματίες οδηγούς ταξί. Ο τραυματίας διακομίστηκε για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

 

Στη διεθνή επικαιρότητα:

Η Ιαπωνία καταγγέλλει «σοβαρή παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας» από την Κίνα και υπόσχεται «απάντηση» σύμφωνα με τον ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, το «κατασκοπευτικό» αεροσκάφος της Κίνας παρέμεινε στον ιαπωνικό εναέριο χώρο για περίπου 2 λεπτά.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέπεμψε «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού.

 

Στην αθλητική σας ενημέρωση:

Τις προσπάθειές του στο US Open ξεκινά σήμερα ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που αντιμετωπίζει τον ελληνοαυστραλό Θανάση Κοκκινάκη στις 6μμ.

 

ΚΑΙΡΟΣ:

Γενικά αίθριος σήμερα στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα