back to top
31.5 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

31.5 C
Athens
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2024

“Πορτραίτα Ελπίδας” στο Μετρό της Αθήνας-27 αθλητές και προπονητές υπέρ της ψυχικής υγείας

Διαβάστε επίσης

 “Πορτραίτα ελπίδας” θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τα 27 πορτραίτα αθλητών και προπονητών που εκτίθενται σε 14 σταθμούς του Μετρό της Αθήνας, από τις 31 Ιουλίου και για όλο τον Αύγουστο, στο πλαίσιο της τρίμηνης εθνικής καμπάνιας “The Uniform of Hope”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Πρέσβεως Ψυχικής Υγείας, Τατιάνας Μπλάτνικ και της Breathe Hellas, που καλεί τους αθλητές να γίνουν πρότυπα υπέρ της ψυχικής υγείας, εξαλείφοντας το στίγμα, προωθώντας τον ανοιχτό διάλογο και ενθαρρύνοντας παράλληλα τους νέους να μοιραστούν τη δική τους ιστορία. 

«Πίστεψε», «Να τολμάς», «Αγάπα το όνειρό σου», «Η ψυχική υγεία είναι θέμα προόδου, όχι τελειότητας», «Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, εμπιστεύσου τον», «Το καλύτερο μετάλλιο που μπορείς να κερδίσεις είναι η εσωτερική σου ισορροπία». Αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα που συνοδεύουν τα πορτραίτα και καταγράφηκαν από τους ίδιους τους αθλητές και προπονητές που απεικονίζονται. 

Πολλοί από τους συμμετέχοντες της καμπάνιας είναι μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας που ταξίδεψε στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Η πλήρης λίστα περιλαμβάνει τους: Αλέξανδρο Γκιννή, Αιμιλία Εφραίμογλου, Αλεξάνδρα Εφραίμογλου, Αλέξη Παππά, Άννη Πανταζή, Αντώνη Τσαπατάκη, Ντέμη Νικολαΐδη, Δημήτρη Ιτούδη, Δώρα Γκουντούρα, Ελευθερία Πλευρίτου, Ευαγγελία Πλατανιώτη, Εβίνα Μάλτση, Γιώργο Πρίντεζη, Ιωάννη Μπουρούση, Ιωάννη Φουντούλη, Κλέλια Πανταζή, Λευτέρη Πετρούνια, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Μαρία Πολύζου, Νικολέτα Κυριακοπούλου, Νόρα Δράκου, Πάτρικ Μουράτογλου, Πολυχρόνη Τζωρτζάκη, Στέλιο Μαλακόπουλο, Τάκη Ξουρή, Θοδωρή Ιακωβίδη, Βασιλική Μιλλούση και Βασιλική Πλευρίτου. 

Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις τους τον Μάιο του 2024, μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, τους θριάμβους, τις προκλήσεις και τις απογοητεύσεις. Μίλησαν για σημαντικές στιγμές που τους καθόρισαν, μοιράστηκαν τα δυνατά σημεία αλλά και τις αδυναμίες τους, και περιέγραψαν τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για καλή ψυχική υγεία παράλληλα με τη σωματική τους άσκηση. Με την εκπαίδευση τόσο του σώματος όσο και του νου τους, οι αθλητές αποδεικνύουν τη δύναμη και την ανθεκτικότητά τους. 

Η ιδρύτρια της Breathe Hellas Τατιάνα Μπλάτνικ υποστηρίζει: «Καθώς η Ελλάδα συμμετέχει στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αυτή είναι μια κορυφαία στιγμή για να υποστηρίξουμε τους ήρωες του Ελληνικού αθλητισμού και να γιορτάσουμε τη νίκη ενάντια στις αντιξοότητες. Η ελπίδα μας είναι ότι, με τον ίδιο τρόπο που η Ολυμπιακή δάδα περνά από αθλητή σε αθλητή, η εκστρατεία μας θα εμπνεύσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας υπέρ της ψυχικής υγείας και της εξάλειψης του στίγματος. Είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σε αθλητές να ενταχθούν στο έργο μας, ξεκινώντας από την Ελλάδα». 

Η καμπάνια «The Uniform of Hope» της Breathe Hellas συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της. Μεταξύ των δράσεών της είναι η συνεργασία με τη Mantility για τη δημιουργία του “Scarf of Hope”. Το signature αυτό «Μαντήλι Ελπίδας» αντλεί έμπνευση από τα μηνύματα που μοιράστηκαν οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και Ολυμπιονίκες. Σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το μαντήλι αυτό δωρίστηκε στους Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ψυχικής υγείας και της αλληλεγγύης. 

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η καμπάνια θα φιλοξενηθεί σταδιακά σε διάφορους ανοιχτούς και δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα, ενώ το υλικό είναι ήδη διαθέσιμο και στο διαδίκτυο, με στόχο να δημιουργήσει μια βιωματική εμπειρία που είναι παράλληλα προσιτή, ουσιαστική και ενδιαφέρουσα.   

BREATHE HELLAS

Η Breathe Hellas είναι μια πλατφόρμα ψυχικής υγείας με αποστολή να ευαισθητοποιήσει και να παρέχει εργαλεία και πόρους ψυχικής υγείας διαθέσιμα σε όλους. Η Τατιάνα Μπλάτνικ ίδρυσε την Breathe Hellas το 2020 στην Ελλάδα, με στόχο την προάσπιση θεμάτων ψυχικής υγείας, την προώθηση της αυτοφροντίδας και τη δημιουργία συναισθηματικά υγιέστερων κοινοτήτων. 

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, η ομάδα της Breathe Hellas έχει διαμορφώσει καμπάνιες ευαισθητοποίησης τόσο του γενικού κοινού όσο και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι νέοι ενήλικες. Ειδικότερα η πλατφόρμα περιλαμβάνει ενημερωτικό υλικό, καθώς και διάφορα εργαλεία αυτοφροντίδας, όπως ασκήσεις αναπνοής για τη ρύθμιση του στρες, εργαλείο καλλιέργειας ευγνωμοσύνης και άλλα. Τα εργαλεία αυτά αποτελούν την πρώτη γραμμή παρέμβασης για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και ευεξίας των ατόμων, καθώς προσκαλούν τους χρήστες τους να αναστοχαστούν σε σχέση με ανθυγιεινές συνήθειες της καθημερινότητάς τους και να τις αντικαταστήσουν με υγιέστερες και πιο ωφέλιμες. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης της πλατφόρμας χρειάζεται κάποια συμβουλευτική υποστήριξη, δικτυώνεται με δωρεάν τηλεφωνική υπηρεσία συμβουλευτικής («Μίλα Μου»), ενώ για εξειδικευμένη βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας, η πλατφόρμα παραπέμπει τον επισκέπτη στη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 10306. 

breathehellas.com 

Κύριοι Υποστηρικτές: Η καμπάνια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής». 

Η παραγωγή και η προώθηση της καμπάνιας υποστηρίζονται από δωρεές της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative), του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ, του Ιδρύματος «Στέλιος» και του Ιδρύματος Γ. Πετρόχειλου. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα