back to top
32.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

32.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Αγώνας δρόμου του Δήμου Αθηναίων για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης

Διαβάστε επίσης

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να προλάβουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα στην Αθήνα. Από τις αρχές του έτους έχουν καθαριστεί 19.500 τεμάχια φρεατίων υδροσυλλογής.

Είναι ενδεικτικό ότι σε μόλις ένα μήνα, από την 1η Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, σε επιχείρηση σκούπα που περιλαμβάνει και αιτήματα πολιτών, καθαρίστηκανέχουν κ περίπου 6 χιλ φρεάτια υδροσυλλογής στην 5η, 6η και 7η δημοτική κοινότητα. Την ίδια ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη ανάλογοι καθαρισμοί στην 2η και την 3η δημοτική κοινότητα ενώ θα ακολουθήσουν καθαρισμοί στην 1η και την 3η.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Υποδομών Ανδρέας Γραμματικογιάννης, ήδη έχουν γίνει καθαρισμοί και αποφράξεις σε οχετούς ομβρύων υδάτων όπως στην οδό Σαρανταπήχου στον Λυκαβηττό, επισκευές σε μετώπες, πλάκες, σχάρες και καλύμματα φρεατίων ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται συμπληρωματικά έργα και την αντιμετώπιση κατάπτωσεων πρανών που δημιουργούν φερτά υλικά και μπαζώνουν τα φρεάτια. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί έργο για την επισκευή και συντήρηση φρεατίων και αγωγών αποχέτευσης, ύψους 1.5 εκ. ευρώ με χρόνο εκτέλεσης 36 μήνες ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει άλλο ένα έργο, συνολικού κόστους 1.8 εκ.ευρώ και διάρκειας 36 μηνών, για τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής. σε συνέχεια του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται σύντομα.

Ανδρέας Γραμματικογιάννης: ” Ο Δήμος Αθηναίων έχει υποκαταστήσει την Περιφέρεια στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό”

“Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Σε μεγάλο βαθμό, ο δήμος έχει υποκαταστήσει την Περιφέρεια και όχι μόνο στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό” υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Υποδομών Ανδρέας Γραμματικογιάννης. ” Για παράδειγμα υπάρχουν περιοχές οδοφωτισμού που ανήκουν στην Περιφέρεια και αυτή την στιγμή ο Δήμος Αθηναίων επεμβαίνει διότι απλά η Περιφέρεια αδυνατεί. Στη βασιλίσσης Όλγας, στο σημείο που γίνονται τα έργα, η αναστροφή πάλι είναι αρμοδιότητας της περιφέρειας, πάλι ο Δήμος Αθηναίων τρέχει” τόνισε ο κ. Γραμματικογιάννης.

” Στο πλαίσιο αυτό, επειδή η Περιφέρεια αδυνατεί να ανταποκριθεί, ο Δήμος Αθηναίων έχει προβεί και σε περαιτέρω έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης. Έχει συμβασιοποιηθεί και τρέχει ένα αντιπλημμυρικό στη λεωφόρο Ηρακλείου, στην Ριζούπολη. Αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο για τα αντιπλημμυρικά έργα στην οδό Αντιγόνης. Το έργο αυτό θα βγει προς δημοπράτηση με προυπολογσ 7.600.000 ευρώ και αναμένεται να λύσει το πρόβλημα στο σημείο”.σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Υποδομών.

“Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός της Αθήνας μελετήθηκε το 1960-70 και οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, η δόμηση ήταν διαφορετική, οι χρήσεις γης ήταν διαφορετικές. Είμαστε σε μία νέα εποχή, χρειάζεται να γίνει ένας επανασχεδιασμός” τόνισε ο κ. Γραμματικογιάννης και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα προταθεί εκ νέου σχετική μελέτη που είχε γίνει επί της διοίκησης Καμίνη.

Σήμερα, περίπου 200 σημεία στην πόλη μας αντιμετωπίζουν προβλήματα συχνά ή πάντα σε περίπτωση βροχόπτωσης.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα