back to top
32.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

32.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Έκκληση Χάρη Δούκα: Συμβολικό 24ωρο κλείσιμο των δήμων, να ακουστεί η φωνή μας

Διαβάστε επίσης

Σε αδιέξοδο οδηγείται το σύνολο των δήμων, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να παρακρατεί δισεκατομμύρια ευρώ από θεσμοθετημένους πόρους των δήμων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ», έθεσε και πάλι το θέμα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παραμένει αδιάφορη στις επανειλημμένες εκκλήσεις των δημάρχων να ικανοποιηθούν τα ομόφωνα αιτήματα τους για την ενίσχυση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης.

«Οκτώ μήνες, θέτουμε τα προβλήματα», είπε στη συνεδρίαση. «Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αναμονής και καλόπιστου διαλόγου. Οι δήμοι της χώρας έχουν ανάγκη πλέον από έργα. Η άρνηση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της προς την Αυτοδιοίκηση, μας αναγκάζει να κλείσουμε συμβολικά τους δήμους μας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, παραμονή της ομιλίας του πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, με την προσδοκία να εισακουστεί η φωνή μας έστω και την τελευταία στιγμή».
Η παράταξη της ΚΕΔΕ που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, παρ’ ότι συμφώνησε και με την σοβαρότητα των προβλημάτων, αλλά και με την διαπίστωση για ολιγωρία της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει, καταψήφισε το ψήφισμα.

Το ψήφισμα που κατάθεσε ο Χάρης Δούκας, επικεφαλής της παράταξης «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ», στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ:

«Σε αδιέξοδο οδηγείται το σύνολο των δήμων της χώρας Το 2024, κινδυνεύει να βρει πολλούς δήμους με ανεκτέλεστους προϋπολογισμούς και σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία και το έργο τους.

Περισσότερα από 6,5 δισ. ευρώ στερεί φέτος η κυβέρνηση από την Αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για πόρους που η Ελληνική Βουλή νομοθέτησε να χρηματοδοτούνται οι δήμοι. Τα χρόνια των μνημονίων, υπήρξε μερική και προσωρινή αναστολή των σχετικών νόμων, όμως παρά την έξοδο από τα μνημόνια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραμένει υπό τον ασφυκτικό κλοιό τους.
Ομόφωνα όλοι οι δήμαρχοι της χώρας, επανειλημμένα έχουμε θέσει το θέμα της αποκατάστασης της ομαλής χρηματοδότησης των δήμων. Όμως αντί να τους αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι, η κυβέρνηση με αποφάσεις της στερεί από τους δήμους επί πλέον έσοδα.

Καλούμε την κυβέρνηση:

– Να αποδώσει στους δήμους το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που έχουν θεσμοθετηθεί με το νόμο 3852. Να καταργηθούν οι μνημονιακοί περιορισμοί, που στερούν από τους δήμους περίπου 6 δισ. ευρώ, ετησίως.
-Να αποδοθούν στους δήμους οι πόροι για την κάλυψη του πρόσθετου μισθολογικού κόστους, όπως έχει διαμορφωθεί από τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων δημόσιου τομέα, που υπολογίζονται σε επί πλέον 30 εκατ. ευρώ.
-Να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι για το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων, των νομικών τους προσώπων και των ΔΕΥΑ.
-Να επιστραφούν στους δήμους οι παρακρατηθέντες πόροι από τους ΚΑΠ για το τέλος ταφής απορριμμάτων, το οποίο για το 2024 ανέρχεται σε 240 εκ. ευρώ.
-Επαναφορά του ανταποδοτικού τέλους των πετρελαιοειδών στους δήμους, του τέλους παρεπιδημούντων στο 2% (από 0,5%), του φόρου ζύθου και των τελών σύνδεσης δικτύων φυσικού αερίου.
-Να αποδοθεί απευθείας στους δήμους το 50% των εσόδων από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και το υπόλοιπο 50% να προστεθεί στους ΚΑΠ όλων των Δήμων.
-Να αποδοθούν άμεσα στους δήμους τουλάχιστον τρεις επιπλέον δόσεις τακτικής επιχορήγησης για το 2024, ύψους 140 εκ. € εκάστη, ως έκτακτη και προσωρινή λύση στη δυσχερή οικονομική κατάσταση των δήμων.
-Να συνεχιστεί απρόσκοπτα το απολύτως επιτυχημένο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης στους ΟΤΑ, για άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
Για τα θέματα αυτά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το τελευταίο 6μηνο έχει ενημερώσει δύο φορές την πολιτική ηγεσία στου υπουργείου Εσωτερικών, η οποία συμμετείχε σε συνεδριάσεις του Διοικητικού, Συμβουλίου, ενώ συχνά έχουν ληφθεί ομόφωνες αποφάσεις από τη Διοίκηση και τα Συνέδρια της ΚΕΔΕ. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση,
Ενόψει της ΔΕΘ, παρ’ ότι γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων, προαναγγελιών και εξαγγελιών για όσα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, η Αυτοδιοίκηση είναι η μεγάλη απούσα.
Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αναμονής και καλόπιστου διαλόγου. Οι δήμοι της χώρας έχουν ανάγκη πλέον από έργα για να συνεχίσουν το έργο τους.
Η άρνηση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της προς την Αυτοδιοίκηση, μας αναγκάζει να κλείσουμε συμβολικά τους δήμους μας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, παραμονή της ομιλίας του πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, με την προσδοκία να εισακουστεί η φωνή μας έστω και την τελευταία στιγμή.
Καλούμε όλους τους αιρετούς στους δήμους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη, ανήμερα της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Ζητούμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία των δημοτών μας, όμως δεν μας έχει απομείνει άλλο μέσο να υπερασπιστούμε τους δήμους μας».

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα