back to top
32.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

32.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Ι. Φωτήλας: Eπιμένουν να “πυροβολούν” τον ελληνικό κινηματογράφο

Διαβάστε επίσης

Στις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το θέμα της επιτροπής που θα γνωμοδοτήσει όσον αφορά στην ελληνική υποψηφιότητα για την 97η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ, αναφέρθηκε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη, ο υπεύθυνος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας.

Ξεκαθάρισε ότι δεν άλλαξε καμία επιτροπή, εξήγησε τους λόγους που η διαδικασία ήταν παράνομη και αναφέρθηκε στις προτάσεις που ο ίδιος έκανε στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία ωστόσο επέμεινε στην πρότασή της να αποσύρει τις ταινίες. «Πρόταση που “πυροβολεί” τον ελληνικό κινηματογράφο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ Φωτήλας.

Δεν απέκλεισα κανέναν καλλιτέχνη, απέκλεισα μια παράνομη και αυθαίρετη διαδικασία

«Η αλλαγή σύνθεσης της επιτροπής δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τους καλλιτέχνες, οι οποίοι είχαν δεχτεί αρχικά πρόταση να συμμετάσχουν και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης, αλλά ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να μην επικυρωθεί ένα λάθος, μια μη επιτρεπτή ενέργεια. Δεν απέκλεισα κανέναν καλλιτέχνη και δεν είχα κανένα πρόβλημα με εκείνους, πρόβλημα είχα με την διαδικασία που ήταν παράνομη και αυθαίρετη. Όταν το κατάλαβα δεν μπορούσα να κάνω το κορόιδο. Δεν θα τιμούσε ούτε εμένα, ούτε εκείνον που με εμπιστεύτηκε».

Όπως εξήγησε, κάθε χρόνο η διεύθυνση κινηματογραφίας και οπτικοακουστικών έργων του υπουργείου Πολιτισμού κάνει μια εισήγηση σχετικά με τα ονόματα που θα απαρτίζουν τη συγκεκριμένη επιτροπή και ο αρμόδιος υπουργός λαμβάνει την τελική απόφαση.
«Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Το υπουργείο πολιτισμού έχει όλη την αρμοδιότητα να ορίσει την επιτροπή από τους καλλιτέχνες που θα κρίνουν και θα αποφασίσουν ποια ταινία θα στείλουμε στην Αμερική για να μας εκπροσωπήσει. Αυτή λοιπόν η διαδικασία γίνεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι το εισηγητικό, όπου η διεύθυνση του υπουργείου εισηγείται σε μένα μια επιτροπή από καλλιτέχνες και εγώ είμαι το δεύτερο στάδιο όπου αποφασίζω να δεχτώ ή να αποκλείσω μια εισήγηση. Φέτος λοιπόν, πριν έρθει αυτή η εισήγηση σε μένα, τα προτεινόμενα μέλη έλαβαν από έναν υπάλληλο, ο οποίος αποφάσισε να αγνοήσει και να παρακάμψει όλη την ιεραρχική διαδικασία, ένα email το οποίο τους ενημέρωνε ότι θα είναι στην επιτροπή. Πρόκειται για μια παράνομη και αυθαίρετη συμπεριφορά η οποία ελέγχεται πειθαρχικά…»  

Τέλος ο κ. Φωτήλας αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της  Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ)

«Τους ενημέρωσα ότι η διαδικασία ήταν παράνομη και ως εκ τούτου ήταν επιβεβλημένη από εμένα η ακύρωση της προτεινόμενης επιτροπής, διότι δεν θα μπορούσα να δεχτώ ως νόμιμο το προϊόν  μιας παράνομης διαδικασίας. Πρότεινα στην Ακαδημία, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, (σκηνοθέτες, ηθοποιούς κτλ) να μου κάνουν μια πρόταση και να ορίσω μια επιτροπή η οποία θα είναι της αποδοχής τους. Να οριστεί δηλαδή μια επιτροπή εκ νέου με πρόσωπα που θα μου προτείνουν. Τους κάλεσα επίσης να αλλάξουμε τον νόμο, ωστόσο επέμειναν στην πρότασή τους να αποσύρουν τις ταινίες και να μην πάμε καν στα Όσκαρ, κάτι που “πυροβολεί” τον ελληνικό κινηματογράφο».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα