back to top
29.7 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

29.7 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

Ερώτηση του ΚΚΕ στην Κομισιόν για τα νεκρά ψάρια στον Παγασιτικό

Διαβάστε επίσης

Eδώ και λίγες μέρες νεκρά ψάρια ξεβράζονται σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Παγασητικού κόλπου προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε κατοίκους και αλιείς υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Η εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους αφήνει απροστάτευτο τον λαό απέναντι στις καταστροφές και τα απότοκα τους, όπως η τωρινή εξέλιξη με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό”, τονίζει μεταξύ άλλων η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής :

«Τα ψόφια ψάρια προέρχονται από τα παρακάρλια ύδατα, τα οποία παρασύρονται και πέφτουν στο θυροφράγμα μαζί με τα νερά της αποστράγγισης και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου ψοφούν λόγω της διαφοράς αλατότητας ή είναι ήδη νεκρά φτάνοντας στον Παγασητικό. To θυρόφραγμα της Κάρλας παραμένει ανοιχτό προκειμένου να αποστραγγιστούν τα νερά του περασμένου Σεπτεμβρίου, μετά τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Εκτός από την αποκρουστική εικόνα και τη δυσοσμία, τα νεκρά ψάρια που εκβάλλονται από την πλημμυρισμένη περιοχή της Κάρλας, συνιστούν σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο και περαιτέρω παράγοντα επιβάρυνσης με μικροβιακό φορτίο των νερών του λιμανιού του Βόλου. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές, ο δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο αντιμετώπισης του ζητήματος. Στην εγκληματική αυτή αδιαφορία για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον έρχονται να προστεθούν και οι προκλητικές δηλώσεις πως το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και πως η λύση είναι τα νεκρά ψάρια να φαγωθούν από μεγαλύτερα.

Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι της Μαγνησίας έρχονται αντιμέτωποι με το εχθρικό αστικό κράτος, κεντρικό και τοπικό. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των περασμένων μηνών που οφείλονται στην παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, επωμίζονται σήμερα και μια σειρά άλλα προβλήματα εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένων μέτρων αποκατάστασης.

Βασικοί υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που πιστά εφαρμόζουν και υποστηρίζουν την πολιτική της ΕΕ. Είναι η Οδηγία 2007/60/ΕΚ που αναφέρει ρητά ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια «που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας» ενώ ισχύουν και τα γνωστά κριτήρια των κονδυλίων της ΕΕ με πρώτο το «Ταμείο Ανάκαμψης» που ως επί το πλείστον δεν θεωρούν επιλέξιμα και γι’ αυτό δεν ιεραρχούνται τα αναγκαία κονδύλια για τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να μην οδηγούμαστε σε αυτή την άθλια κατάσταση.

Με βάση τα ίδια απαράδεκτα κριτήρια της ΕΕ έχει άλλωστε εκπονηθεί και το γνωστό «master plan»της Ολλανδικής εταιρείας «HVA International» για λογαριασμό της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών με σκοπό την «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας με τραγικά αποτελέσματα κάθε φορά που οδηγούν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, περιουσιών, την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι η εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους που αφήνει απροστάτευτο τον λαό απέναντι στις καταστροφές και τα απότοκα τους, όπως η τωρινή εξέλιξη με τα νεκρά ψάρια».

Με βάση τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Σχετικά με τις μεγάλες ευθύνες της ΕΕ που απορρέουν από τις ίδιες της κατευθύνσεις της και που έχουν οδηγήσει στην τραγική έλλειψη των απαραίτητων υποδομών, οι οποίες ούτε καν στη φάση της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών από τις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias” δεν χρηματοδοτούνται στη βάση των λαϊκών αναγκών, ούτε κατά προτεραιότητα λόγω του απαράδεκτου κριτηρίου κόστους οφέλους;

– Στο γεγονός ότι τα χρήματα από το λεγόμενο “Ταμείο Αλληλεγγύης” της ΕΕ που αυτές τις μέρες εξαγγέλθηκαν συνολικά για την Ελλάδα και τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023 μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 101.5 εκ ευρώ κι αυτά μόνο για την αποκατάσταση ελάχιστων υποδομών. Ταυτόχρονα αυτά αποδεικνύονται ψίχουλα, μόλις το 4,06%, σε σχέση με το ύψος των ζημιών που στη Θεσσαλία ξεπερνά τα 2,5 δις όσο και με τις κατεπείγουσες ανάγκες των πλημμυροπαθών για 100% αποζημιώσεις αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην περιοχή του Βόλου, του Παγασητικού Κόλπου και συνολικά της Θεσσαλίας.»

Κώστς Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα