back to top
29.7 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

29.7 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

Παρίσι: Την επανεκκίνηση των σχέσεων Λονδίνου – ΕΕ συζήτησαν Μακρόν και Στάρμερ

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε σήμερα να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με τη Βρετανία όσον αφορά την άμυνα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, αλλά επίσης και στον ενεργειακό τομέα, μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή τους για κατάπαυση του πυρός.

Μακρόν και Στάρμερ συμφώνησαν ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να συνεχιστεί η υποστήριξη της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η άμυνα και η ασφάλεια της χώρας αυτής αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

Ο Εργατικός νέος  πρωθυπουργός της Βρετανίας με την περιοδεία του στις πρωτεύουσες ισχυρότερους πόλους της ΕΕ , το Βερολίνο και στην συνέχεια το Παρίσι,  προωθεί τοι σχέδιο του για επανεκκίνηση των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ με την ταυτόχρονη παραμονή της χώρας εκτός των ενωσιακών θεσμών.

Ο κ.  Στάρμερ επιδιώκει  ισχυρότερους δεσμούς με την ΕΕ μετά το Brexit και την επούλωση των τραυμάτων που προκάλεσε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση . Στο Παρίσι,  οι δυο ηγέτες παρακολούθησαν το βράδυ της Τετάρτης την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων ενώ σήμερα είχαν διμερείς  συνομιλίες με επίκεντρο τη Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και “διμερή θέματα για το εμπόριο, την άμυνα και την ασφάλεια”.  Όπως είπε ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός ” συζητήσαμε και  την ευρύτερη επανεκκίνηση  των σχέσεων , όχι μόνο με τη Γαλλία, αλλά και με την ΕΕ γενικότερα”

Της  επίσκεψης του Κιρ Στάρμερ στη Γαλλία  προηγήθηκε μια στάση στη Γερμανία, όπου και συζητήθηκε το σχέδιο της εκπόνησης μιας νέας συνθήκης που θα διέπει εφεξής τις σχέσεις Λονδίνου – Βερολίνου . Μετά από συνομιλίες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο βρετανός πρωθυπουργός  περιέγραψε την προτεινόμενη συμφωνία -που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους- ως μια «ευκαιρία που δίνεται μία φορά  σε κάθε γενιά για να πετύχουμε αποτελέσματα για τους εργαζόμενους στη Βρετανία και στη Γερμανία».

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα  το οποίο κέρδισε μια σαρωτική εκλογική νίκη τον Ιούλιο, έχει καταστήσει τη βελτίωση των δεσμών με την ΕΕ κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής του για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της Βρετανίας.

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι οι επισκέψεις του στη Γερμανία και τη Γαλλία αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας να εργαστεί για μια «επανεκκίνηση με την Ευρώπη, μια επανεκκίνηση με την ΕΕ». «Αυτό δεν σημαίνει αντιστροφή του Brexit ή επανένταξη στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση», πρόσθεσε. «Σημαίνει όμως μια στενότερη σχέση σε διάφορα μέτωπα, όπως η οικονομία, η άμυνα και οι ανταλλαγές».

Πηγή : Reuters, APE MPE

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα