back to top
31.7 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

31.7 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024

Στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ έπειτα από πέντε χρόνια ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συνάντηση με Γεραπετρίτη

Διαβάστε επίσης

Στο ‘Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) συμμετέχει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια που ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι στο Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επαναλάβει τη γνωστή θέση της ‘Αγκυρας, ενώ επεσήμαναν και τη συνάντηση που θα έχει με τον ομόλογό του της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στα ευρωτουρκικά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Χακάν Φιντάν θα εξηγήσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τη σημασία της συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ για την αντιμετώπιση των περιφερειακών και παγκόσμιων απειλών.

Θα μεταφέρει επίσης στους συνομιλητές του την προσδοκία της ‘Αγκυρας να υπάρξει βούληση για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα εξηγήσει τις προτεραιότητες της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη βαρύτητα έχει για την Τουρκία ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής Ένωσης και η εξάλειψη των προβλημάτων που σχετίζονται με τις θεωρήσεις για τη διατήρηση των εμπορικών, πολιτιστικών, ακαδημαϊκών και ανθρωπιστικών δεσμών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

Γ.Γεραπετρίτης: Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών

Την πάγια ελληνική θέση ότι «η Ελλάδα είναι επί της αρχής υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας», η οποία όμως «είναι αυτονόητο ότι περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών» τόνισε ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια ωφέλιμη και δημιουργική στάση, έτσι ώστε το Κυπριακό ζήτημα «να λυθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις για τη ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου Sounion, το οποίο υπέστη πλήγμα στην Ερυθρά Θάλασσα ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «καταβάλλεται μια σημαντική διπλωματική προσπάθεια, έτσι ώστε να προλάβουμε την οποιαδήποτε οικολογική καταστροφή». Επιβεβαίωσε τέλος ότι είχε χθες συνομιλίες για το θέμα και με τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Μπορέλ: Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών μας

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ευρωτουρκικά ζητήματα.

Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ και ευχαρίστησε όλους όσους επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση.

«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών μας – της Κύπρου – που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ , σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών έχει προσκληθεί στο γεύμα εργασίας των 27 υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και στο περιθώριο θα έχει διμερείς συνομιλίες με ορισμένους υπουργούς. Ο Ζ. Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι θετικές ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχει η ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία. «Αυτή είναι μια καλή πρωτοβουλία. Όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και καλή θέληση», πρόσθεσε.

Ευάγγελος Σαρακινός, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα