back to top
23.7 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

23.7 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Θ. Κολυδάς: Καιρική αστάθεια με βροχές και καταιγίδες – Τι είναι η «Ψυχρή Λίμνη»

Διαβάστε επίσης

Διάλειμμα στο καλοκαίρι από σήμερα, Πέμπτη 29 Αυγούστου. Η καιρική αστάθεια με τοπικές βροχές, καταιγίδες και  κίνδυνο πλημμυρών,  λόγω της αποψίλωσης των εδαφών από τις πυρκαγιές, επηρεάζει για ένα τριήμερο το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και το Λεκανοπέδιο.

Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού έχει ήδη ξεκινήσει από το Ιόνιο και την Καλαμάτα με το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης να «χτυπά» έντονα και με κεραυνική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή προγνώσεων της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που δημιουργεί η «ψυχρή λίμνη» δεν προβλέπονται με εύκολα από  τα προγνωστικά μοντέλα, γεγονός το οποίο προκαλεί αβεβαιότητα ως προς τον προσδιορισμό των περιοχών που θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

«Είμαστε σε εγρήγορση, θα βγει έκτακτο δελτίο για την επιδείνωση του καιρού το επόμενο τριήμερο» τόνισε στον Αθήνα 984 και στην Τασούλα Επτακοίλη, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν πρόκειται για γενικευμένη κακοκαιρία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΨΥΧΡΗ ΛΙΜΝΗ –  ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

«Ο καιρός της ψυχρής λίμνης εμφανίζεται κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, δεν μιλάμε όμως για μια γενικευμένη κακοκαιρία.

Το φαινόμενο δίνει αρκετές βροχές και καταιγίδες τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες. Στο διάστημα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 με 7 το απόγευμα, ίσως και λίγο αργότερα. 

Ψυχρές μάζες από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα έρχονται προς τον ελληνικό χώρο σε ένα ανώτερο βαρομετρικό χαμηλό  και  συναντούν τις πολύ θερμές και υγρές μάζες στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από την χώρα μας…  Αυτή η αντίθεση των ψυχρών αερίων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα με τις θερμές και υγρές στην κατώτερη, προκαλεί μια ανάδευση στην ατμόσφαιρα, δημιουργεί σύννεφα κυρίως πάνω από τα ηπειρωτικά.  Το δύσκολο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι ψυχρές μάζες δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Ήδη από χθες αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα, είδαμε ότι ακόμα και λίγη βροχή μπορεί να δώσει μεγάλη ραγδαιότητα φαινομένων. Στην Καλαμάτα το ύψος της βροχής έφτασε στα 12 εκατοστά, ωστόσο η ραγδαιότητα άγγιξε τα 100 χιλιοστά την ώρα, κάτι που σημαίνει ότι θα είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα αν διαρκούσε μια ώρα».

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ – ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

«Στο τριήμερο που ξεκινάει από σήμερα,  θα επηρεαστεί και η Αττική. Οι πιο δύσκολες μέρες είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, από μεσημέρι μέχρι το απόγευμα. Στην Αθήνα,  θα έχουμε βροχές και καταιγίδες, με υψηλή κεραυνική κινητικότητα για αυτό πρέπει να προσέχουμε. Ασφαλέστερο μέρος να καταφύγουμε,  το αυτοκίνητο».

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

«Ο υδράργυρος ανεβαίνει από τις 3 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου  και γύρω στα μέσα του μήνα θα σταθεροποιηθεί σε κανονικά για την εποχή, επίπεδα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα