26.3 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

26.3 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Financial Times: Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης και στελέχη της έφυγαν για να γλιτώσουν από τις πολιτοφυλακές

Διαβάστε επίσης

Ο διοικητής της  της Λιβύης Σαντίκ ελ Κεμπίρ δήλωσε πως ο ίδιος και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα για να «προστατεύσουμε τις ζωές μας» από πιθανές επιθέσεις ένοπλων πολιτοφυλακών, αναφέρει σήμερα δημοσίευμα των Financial Times.

«Πολιτοφυλακές απειλούν και τρομοκρατούν μέλη του προσωπικού της τράπεζας και μερικές φορές απάγουν τα παιδιά τους και συγγενείς για να τους αναγκάσουν να πάνε στη δουλειά», είπε ο Καμπίρ τηλεφωνικώς στην εφημερίδα.

Ο Σαντίκ ελ Κεμπίρ επεσήμανε πως οι προσπάθειες του προσωρινού πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά να τον αντικαταστήσει είναι παράνομες και αντίθετες με τις συμφωνίες που διαπραγματεύθηκε ο ΟΗΕ σχετικά με τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας.

Η κρίση σχετικά με τον έλεγχο της ΚΤΛ προκαλεί άλλο ένα επίπεδο αστάθειας στη Λιβύη, σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα που χωρίζεται σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της χώρας.

Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ζήτησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να ανασταλούν οι μονομερείς αποφάσεις, να αρθεί η κατάσταση ανωτέρας βίας σε περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου, να σταματήσουν η κλιμάκωση και η χρήση βίας, και να προστατευθούν οι υπάλληλοι της κεντρικής τράπεζας.

Ο Αγκίλα Σάλεχ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, με έδρα το ανατολικό της τμήμα, διεμήνυσε την Τρίτη πως οι εξαγωγές πετρελαίου και αερίου της χώρας δεν θα ξαναρχίσουν προτού αποκατασταθεί στο αξίωμά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (ΚΤΛ).

Το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών υποδομών της χώρας βρίσκεται στο ανατολικό της τμήμα και η κυβέρνηση που εδρεύει εκεί, ανταγωνιστική της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη (δυτικά), ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ροές πετρελαίου και αερίου αναστέλλονται, μετά την απόφαση που έλαβε η ΚΕΕ να απομακρύνει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαντίκ ελ Κεμπίρ, που βρίσκεται στη θέση αυτή από το 2011.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μοαμάρ Καντάφι, η Λιβύη έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, την ΚΕΕ του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά στο δυτικό τμήμα της χώρας, και ανταγωνιστική στο ανατολικό της τμήμα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες «όλα» τα μέρη στη Λιβύη να διεξαγάγουν «επειγόντως» διάλογο για να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της κρίσης που έχει προκαλέσει η απομάκρυνση του διοικητή της ΚΤΛ.  Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά επέκρινε τον διοικητή του λιβυκού κεντρικού πιστωτικού θεσμού —που διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα— πως επεδείκνυε εύνοια στο στρατόπεδο του στρατάρχη Χαφτάρ. Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) χαρακτήρισε τις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης αναγκαίες, προειδοποιώντας εναντίον του «κινδύνου χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάρρευσης της χώρας». Η κρίση στη λιβυκή οικονομία που προκλήθηκε από την κλιμακούμενη και ενίοτε βίαιη διαμάχη για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας, δήλωσε συγκεκριμένα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη, καθώς υποστήριξε τις προσπάθειες του ΟΗΕ να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση των εμπλεκόμενων ομάδων. 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , FT, The Guardian

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα