back to top
26.3 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

26.3 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Κ. Καραγκούνης: Θέλουμε την εφαρμογή της κάρτας εργασίας για να αμείβεται καθένας γι’ αυτό που δουλεύει

Διαβάστε επίσης

Για την κάρτα εργασίας και τα προβλήματα που συναντά η εφαρμογή της,  μίλησε στον Αθήνα 984 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, o Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κώστας Καραγκούνης, με αφορμή την έκθεση της Γιούροστατ, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα.
Περισσότερο από όλους στην ΕΕ, με δεδομένο το 36ωρο που ισχύει για τον εβδομαδιαίο μέσον όρο. Έπονται Ρουμάνοι, Πολωνοί και Βούλγαροι… Ωστόσο, αν και δουλεύουμε περισσότερο πληρωνόμαστε λιγότερο πραγματικά, ενώ εμφανιζόμαστε να έχουμε τη μικρότερη αγοραστική δύναμη και χαμηλή παραγωγικότητα.
    
«Θέλουμε την ψηφιακή κάρτα ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της πραγματικής εργασίας των εργαζομένων και να πληρώνονται και η υπερεργασία και οι υπερωρίες  Θέλουμε την πραγματική εικόνα, καθώς υπάρχει υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, ενώ δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν οι ανάλογες αμοιβές στους εργαζόμενους.
Θα εφαρμοστεί παντού, πιλοτικά, σιγά σιγά. Ήδη εφαρμόζεται στο λιανεμπόριο, στις τράπεζες, στη βιομηχανία,  στα σούπερ μάρκετ, στις ΔΕΚΟ και έρχονται  τώρα ο επισιτισμός κι ο τουρισμός. Θέλουμε να έχουμε την πλήρη εικόνα γι’ αυτό θέλουμε την ψηφιακή κάρτα, στη βάση και σχετικής πρότασης της ΓΣΕΕ από το 2010.
Αναφερόμενος στην παράμετρο των αποδοχών και του κατώτατου μισθού, ο Υπουργός σημείωσε ότι υπήρξαν αυξήσεις.
«Το πραγματικό εισόδημα έχει αυξηθεί κατά 7,7%, το κατά κεφαλήν εισόδημα, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι στο 3,3%. Η στόχευσή μας είναι να αυξήσουμε τα εισοδήματα, να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και να αρχίσει να παράγει η οικονομία, να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και να έχουμε επενδύσεις. Αυτή είναι η στόχευσή μα και γι’ αυτά κρινόμαστε. Υπάρχουν βέβαια η ακρίβεια, όπως και οι στρεβλώσεις της οικονομίας».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα