back to top
24.1 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

24.1 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Διαβάστε επίσης

Μέτρα που θα περιλαμβάνουν φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις , σε επιτρεπτά όμως δημοσιονομικά, περιθώρια ,θα περιλαμβάνει το φορολογικό και ασφαλιστικό πακέτο που θα ανακοινώσει το ερχόμενο Σάββατο στη Δ.Ε.Θ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα μέτρα, αρκετά εκ των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι θα ισχύσουν από του χρόνου , θα αφορούν ,μεταξύ άλλων,την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις (θα εφαρμοστεί στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβάλλουν το 2025 για τα φετινά εισοδήματα),τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς εργαζόμενους ,της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε υψηλά αμειβόμενους,συνταξιούχους, κλπ .Ορισμένα από τα μέτρα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό από τη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχουν και άλλα τα οποία θα ανακοινωθούν με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2025.

Συγκεκριμένα:

α) Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μετά τη μείωσή του φέτος κατά 50%, χωρίς όμως να αλλάζει στον πυρήνα του ο νέος τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης για τους μη μισθωτούς. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ενδεχομένως μπορεί να επεκταθεί και για όσους αμείβονται με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών. Θα αυξηθεί η περίμετρος των ελευθέρων επαγγελματιών στους οποίους θα επεκταθεί η μείωση κατά 50% του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης (ισχύει φέτος για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρά χωριά και νησιά,αναπήρους κλπ)

2) Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς και εργοδότες κατά 0,5%-1% επί των μηνιαίων αποδοχών.

3) Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μεικτές αποδοχές άνω των 1.600 ευρώ (κύρια σύνταξη) και επικουρική 300 ευρώ και άνω . Εάν εφαρμοστεί θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και εξετάζονται διάφορα σενάρια.

 

4) Μειώνονται οι συντελεστές αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων, ώστε να ανοίξουν “κλειστά” σπίτια που σήμερα δεν ενοικιάζονται. Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%,από 12.001-35.000 ευρώ αυξάνεται στο 35% και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και άνω.

5) Παραχώρηση ορισμένων φορολογικών κινήτρων σε τρίτεκνες οικογένειες(200.000 ο αριθμός τους) ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται για τις πολύτεκνες οικογένειες. Για τα νέα ζευγάρια εξετάζεται η θέσπιση ειδικών φορολογικών απαλλαγών, όπως για παράδειγμα η έκπτωση ΦΠΑ για την αγορά βρεφικών ειδών ή οι αυξημένες επιστροφές φόρου για μια σειρά δαπανών που βαρύνουν μια οικογένεια από τη γέννηση του παιδιού.

6)Σε συνεπείς φορολογούμενους εξετάζεται έκπτωση φόρου στο 5%, από 3%, για όσους εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές με εφάπαξ καταβολή. Επιπλέον εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου έως 50% για όσους εξοφλούν άμεσα τα πρόστιμα και δεν προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

7)Θα παρέχονται φορολογικά κίνητρα (έκπτωση δαπανών) για εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων Το σχετικό νομοσχέδιο αναρτήθηκε ήδη από το υπουργείο Οικονομικών σε δημόσια διαβούλευση.

Μέτρα για το στεγαστικό πρόβλημα

1) Νέο πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής με την ονομασία “Σπίτι μου 2”, που θα είναι η συνέχεια του “Σπίτι μου 1″ με την χρηματοδότηση να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δισ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.Δικαιούχοι θα ζευγάρια ηλικίας έως 49 ετών,ενώ θα είναι υψηλότερα τα εισοδηματικά κριτήρια.

2)”Ανακαινίζω – νοικιάζω”. Στόχος να ανοίξουν “κλειστά” σπίτια .Θα παρέχονται επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες τους για εργασίες ανακαίνισης υπό την προυπόθεση ότι θα διατεθούν για μίσθωση με μακροχρόνια συμβόλαια ενοικίασης.

3)Σπίτια με “αντιπαροχή ” Δημοσίου. Καταρτίζεται κατάλογος με οικόπεδα του Δημοσίου που θα δοθούν σε ιδιώτες ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο της κοινωνικής αντιπαροχής.Ενα μέρος των διαμερισμάτων που θα κτίζονται θα δίνονται σε ευάλωτα ζευγάρια με χαμηλό κόστος αγοράς ,και τα υπόλοιπα οι εργοδότης θα μπορεί να τα πουλά σε τιμές αγοράς.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα