back to top
31.4 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

31.4 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

Aνοιχτή Πόλη: Δημόσιος πόλος πρασίνου και κοινωφελών λειτουργιών στην Εριουργία

Διαβάστε επίσης

«Το οικόπεδο της πρώην Εριουργίας στη Ριζούπολη ήταν επί δεκαετίες χαρακτηρισμένο ως χώρος πρασίνου. Το ακίνητο είχε χαρακτηριστεί με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του 1988 και του 1993 ως χώρος για ανέγερση σχολείου, σε ένα τμήμα του, και ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και πεζοδρόμου στο υπόλοιπο, ώστε να αποτελεί μια σημαντική ανάσα για τις πυκνοδομημένες και με μεγάλη έλλειψη ελεύθερων χώρων γειτονιές της 5ης Δημοτικής Κοινότητας. Επιπλέον, τα εξαιρετικά διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια δίνουν την δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας δημόσιος πόλος πρασίνου και κοινωφελών λειτουργιών» αναφέρει σε ανακοίνωση της η «Ανοιχτή Πόλη» και προσθέτει:

«Δυστυχώς, η διαχρονική ανεπάρκεια των διοικήσεων του Δήμου να ολοκληρώσουν τις απαλλοτριώσεις, οδήγησε στη διεκδίκηση του χώρου από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και έτσι το 2016 μπήκαμε σε διαδικασίες άρσης της απαλλοτρίωσης στο τμήμα που θα γινόταν κοινόχρηστο πράσινο. Πέρυσι το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΝ γνωμοδότησε υπέρ της οικοδόμησης του χώρου και μάλιστα με τεράστιο συντελεστή δόμησης 2,60.

Απέναντι σε αυτό το δυσοίωνο σενάριο τάσσονται κάτοικοι της περιοχής που προχώρησαν σε ενστάσεις, ενώ και το Συμβούλιο της 5ης Δ.Κ. προβλέπει στον προγραμματισμό του για την Εριουργία πράσινο και κοινόχρηστες λειτουργίες. Η πρόταση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ και οι ενστάσεις των κατοίκων συζητούνται σήμερα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων. Η Ανοιχτή Πόλη είναι σταθερή στη θέση της για το χώρο εδώ και πολλά χρόνια και στέκεται στο πλευρό των κατοίκων. Αν το 1988 και το 1993 αυτός ο χώρος κρίθηκε απαραίτητος ως χώρος πρασίνου, πόσο μάλλον σήμερα, στην Αθήνα της κλιματικής κρίσης και της συνεχιζόμενης υπερδόμησης.

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει αντιδράσει ως προς την πρόταση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ για τον τεράστιο συντελεστή δόμησης, χωρίς να αμφισβητεί, ωστόσο, τις προηγούμενες αποφάσεις για την άρση της απαλλοτρίωσης. Η θέση μας είναι ότι πρέπει, σε διαβούλευση με την Κοινότητα και τους κατοίκους, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, όπως η επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης, προκειμένου να αποκτήσει η πόλη αυτό που έχει ανάγκη: έναν δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο με πράσινο και λειτουργίες που θα δώσουν ανάσα και ζωή στις γύρω γειτονιές».

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα