back to top
30.3 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

30.3 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

Mε “δείκτη μισθών” του ιδιωτικού τομέα οι εισφορές για 750.000 επαγγελματίες

Διαβάστε επίσης

Τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα λαμβάνει ως βάση ο ΕΦΚΑ για τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών των περίπου 750.000 ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες στο πλαίσιο του νέου δείκτη μισθών επί του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές απο τον Ιανουάριο του 2025, προσανατολίζονται στο να μην αποτελει βάση το σύνολο του μισθολογικού κόστους στην αγορά εργασίας (Δημόσιος και Ιδιωτικός τομέας), καθώς θα οδήγησει σε υπέρμετρη επιβάρυνση των επαγγελματιών.

Επίσης, για τον υπολογισμό των εισφορών δεν θα λαμβάνεται υπόψη η εξέλιξη του πληθωρισμου και ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει επισημάνει την ανάγκη αύξησης των μέσων μισθών κατά τουλάχιστον 5%.
Κι αυτό ενώ τη διετία 2023 – 2024, οι εισφορές αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 13% με βάση τον πληθωρισμό.

Εντωμεταξύ, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΦΚΑ, θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιριών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ.

Ως ποσό ασφαλιστικής εισφοράς θεωρείται εκείνο που αντιστοιχεί για τον κλάδο της κύριας σύνταξης (20%), σε σχέση πάντα και με το μισθό που λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος.

Με νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, θα μπορούν εφεξής οι εργοδότες να καταχωρίσουν τις όποιες μεταβολές προκύπτουν για τις ασφαλιστικές εισφορές των μελών ΔΣ που αφορούν την περίοδο από την 1.1.2017 έως και τις 30.11.2022. Η σχετική υπηρεσία είναι διαθέσιμη προς τους ενδιαφερόμενους, από αύριο μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ.

Η διαδικτυακή διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι (www.efka.gov.gr/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες/ Εργοδότες/«Ηλεκτρονική Υπηρεσία Τροποποίησης της Ασφάλισης Μελών Δ.Σ., ως προς τις Ημέρες Ασφάλισης») με χρήση των κωδικών πρόσβασης, που ήδη διαθέτουν για την υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) μέσω διαδικτύου.

Μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να αναζητήσει, να ανακτήσει ή να τροποποιήσει συγκεκριμένες εγγραφές της ΑΠΔ, που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2017 – 2022.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα