back to top
27.7 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

27.7 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

Σε τουρισμό και εστίαση επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους θα καλύψει η ψηφιακή κάρτα εργασίας εντός των επομένων ημερών, μετά την προγραμματισμένη επέκταση της σε τουρισμό και εστίαση.

Η εφαρμογή του συστήματος, θα έχει αρχικά πιλοτικό χαρακτήρα και εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου 600.000 εργαζόμενους, κατά την επόμενη θερινή τουριστική περιοδο.

Ήδη, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, καλύπτει  τουλάχιστον 800.000 εργαζόμενους, οι οποίοι κατά το μεγαλύτερο μέρος απασχολούνται  στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία.

Παράλληλα, προωθείται, αν και με καθυστέρηση, η ενεργοποίηση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, -που αναμένεται στο τέλος του τρέχοντος έτους -το οποίο θα αλλάξει συνολικά την πληροφοριακή διασύνδεση της αγοράς εργασίας με τις αρμόδιες αρχές εποπτείας και ελέγχου.

Πάντως, ο έλεγχος εφαρμογής του μέτρου και η καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας παραμένουν “αγκάθια” για τους αρμοδίους, παρά το γεγονός ότι το πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο που θα εντοπιστεί να εργάζεται εκτός ωραρίου, ανέρχεται στα 10.500 ευρώ.

Μάλιστα, μεγάλο μέρος των παραβάσεων αφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία καθιερώθηκε με στόχο την αντιμετώπιση τους!

Σύμφωνα με  στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, ανήλθαν στα 26,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 44.893 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 9.946 κυρώσεις, με την καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας να βρίσκεται στην  κορυφή των παραβάσεων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα